Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Μηνύσεις

Υπάρχουν οπωσδήποτε σοβαρά θέματα στον κόσμο, αλλά φαίνεται ότι διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Διαβάζουμε λοιπόν ότι στο τουριστικό νησί Ολερόν στη νοτιοδυτική Γαλλία ένα ζεύγος ηλικιωμένων έκανε μήνυση στον κόκορα των γειτόνων του, ονόματι Μορίς, διότι λαλεί πολύ πρωί και τους χαλάει τον ύπνο. Η προγραμματισμένη δίκη αναβλήθηκε για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική ανταλλαγή κάποιων εγγράφων. Με την αφορμή αυτή ο δήμαρχος μιας άλλης κοινότητας πρότεινε να ανακηρυχθούν «εθνική κληρονομιά» οι θόρυβοι της γαλλικής υπαίθρου (κοτούλες, αρνάκια, κατσικάκια, τσοπανόσκυλα, γαϊδουράκια...). Μάλιστα. Τώρα που το γράφω, αναλογίζομαι ότι έχω πολλά χρόνια να ακούσω πλήρες και αυθεντικό γκάρισμα γαϊδάρου -- και δεν εννοώ βέβαια μέσα στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ζωντανά λιγοστεύουν επικίνδυνα.
     Ωστόσο η μήνυση μου θύμισε μια ανάλογη εμπειρία. Πριν μερικές χρόνια, τέτοια εποχή, ήμουν σε συνέδριο στο νησί της Χάλκης, στην Πόλη. Το ξενοδοχείο πολύ ωραίο, σε γραφική τοποθεσία, αλλά και πολύ δημοφιλές μεταξύ των γλάρων της γύρω θάλασσας, που κατά σμήνη έκαναν αναρίθμητες υπερπτήσεις και προσγειώσεις μετά κραυγών ισχυρών από τις πέντε το πρωί. Δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς υπό τέτοιες συνθήκες. Θα μπορούσα ίσως να είχα διεκδικήσει μια κάποια αποζημίωση για ψυχική οδύνη, αλλά πού να μπλέκει κανείς με τουρκικά δικαστήρια;

2 σχόλια:

kosmaser είπε...

Το αντιμετωπισα καποια στιγμη με συνεχη γαυγισματα. Ηταν κατι το απιθανο. Οταν προβληματισμενος ρωτησα ¨σχετικα¨η απαντηση ηρθε αμεση και λιτη. ¨ Αυτα προσευχονται...εσυ τί κανεις;¨Την επομενη μερα , σ ελαχιστο χρονο ολα ειχαν ¨λουφαξει.¨ Η ζωη μας δινει μαθηματα.

Απόστολο είπε...

Γιατί δεν τον κάνουν κρασάτο με χυλοπίτες στον φούρνο;