Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ενδεκάτη ώρα

Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για τη «συμφωνία των Πρεσπών»; [Παρένθεση: τι ωραίο όνομα θα ήταν για ένα μεγάλο μουσικό έργο! Όπως λέμε «συμφωνία του Νέου Κόσμου». Κρίμα που το «έκαψαν« οι πολιτικοί μας]. Τι δεν έχει λεχθεί μέχρι τώρα ως επιχείρημα εναντίον της; Νομίζω ότι θα πρέπει να θυμηθούμε τη ρήση του προέδρου Λύντον Τζόνσον, ότι οι νόμοι πρέπει να κρίνονται όχι τόσο με βάση τα οφέλη που θα προκύψουν από τη σωστή εφαρμογή τους όσο από τις ζημίες που θα συνεπάγεται η κακή χρήση τους. Το ίδιο, ίσως πολύ περισσότερο, ισχύει και για τις διεθνείς συνθήκες. Ξέρουμε ότι αυτές ερμηνεύονται και εφαρμόζονται ανάλογα με τα συμφέροντα της κάθε πλευράς. Όταν π.χ. η Τουρκία αμφισβητεί μονομερώς τη συνθήκη της Λωζάνης μετά από εκατό χρόνια, ή όταν έχει γράψει στα παλαιότερα πασούμια της τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ για την κατοχή της Κύπρου χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, είναι μάλλον αφελές εκ μέρους ενός νομικού και βουλευτή (που είναι και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής) να ισχυρίζεται ότι οι διεθνείς συνθήκες προστατεύουν αεροστεγώς τα όσα περιλαμβάνουν και ότι σε περίπτωση παραβίασής τους θα τρέξουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί να υπερασπισθούν τα δίκαια του αδικουμένου (ένας-ένας, παρακαλώ, μη βιάζεστε!).
     Στο Ευαγγέλιο συναντούμε την προτροπή του Χριστού «γίνεσθε φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί». Στις σχέσεις με τους άλλους θα πρέπει να είμαστε ακέραιοι (σωστοί και τίμιοι), αλλά συγχρόνως και φρόνιμοι (προσεκτικοί, μυαλωμένοι, όχι εύπιστοι). Ας μη ξεχνούμε ότι όσο καλές διαθέσεις κι αν έχουν δυο πλευρές να τα βρίσκουν μεταξύ τους, η διεθνής σκηνή βρίθει από έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων, που σαν τις κουτσομπόλες της γειτονιάς έχουν προσφιλή ασχολία να σπέρνουν ζιζάνια και να χωρίζουν ανδρόγυνα, αν αυτό εξυπηρετεί δικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα. Στην ιατρική μια βολική και ανώδυνη συντηρητική προσέγγιση εκεί που χρειάζεται δραστική παρέμβαση συχνά οδηγεί σε δύσκολα χρόνια προβλήματα. Η «συμφέρουσα λύση» του σήμερα μπορεί να αποδειχθεί μακροχρόνιο απόστημα με δυσάρεστες συνέπειες. Ήδη έχουμε αρνητικά δείγματα των προθέσεων της άλλης πλευράς. Ακόμη κι αν δεν είχαμε υποψιασθεί τίποτε μέχρι τώρα, αυτά θα έπρεπε να μας αφυπνίσουν. Εφόσον δεν είμαστε υπό την επήρεια της βαλεριάνας. 

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Εσχάτη προδοσία.

Κωνσταντινος είπε...

Οι κυβερνωντες μας,αν και αθεοι κατα τα διαβασματατους,ραπιζομενοι,ως ανθρωποι της αγαπης, εστρεψαν,πολλες παρειαις και τα καταφεραν εφεραν την " συμφωνια των πρεσπων".Εδω ειναι ηρωες αρστευσαντες σε δουλικοτητα,ας θυμηθουμε την "προσκυνηματικη" προσφωνηση προς Τραμπ...,-κανετε και δυσαρεστα ...που δεν καταλαβενουμε αλλα ειναι για το καλο του κοσμου-και μονο για αυτο τους πρεπει το παρασημο της ανοιχτης παλαμης ισοτιμο με νομπελ ειρηνης και ισοδυναμο με αρρωστη φιλοσοφια.Γενικως παρουσιαζονται αυθαδεις και με υφος δασκαλου παραπονουνται στους [Μακρον και Αναστασιαδη] τι να κανω εχω λαο αμυαλο που δεν ξερει τι θελει...Αυθαδειαζουν ...και κατα μια Βυζαντινη πρακτικη υπαρχει και η γλωσσοκοπη αν οχι το πιπερι.-