Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Μέτρα και σταθμά

Είναι γνωστό από παλιά ότι οι νόμοι είναι σαν τους ιστούς της αράχνης: πιάνουν τα μικρά έντομα, ενώ τα πουλιά απλώς τους σχίζουν και περνούν άθικτα από μέσα τους. Η αλήθεια αυτή επαληθεύεται από την πρόσφατη ιστορία με την καθαρίστρια και το πλαστό απολυτήριο (απολύτως απαραίτητο, διότι η σκούπα και το σφουγγαρόπανο προφανώς διδάσκονται στην Στ’ και όχι στην Ε’ Δημοτικού). [Δείτεκαι το πολύ ωραίο άρθρο του Χρ. Μιχαηλίδη].
     Ταυτόχρονα διαβάζουμε στα ΝΕΑ για μια υπόθεση ανάθεσης δημοσίου έργου σε εταιρεία ιδιοκτησίας των αδελφών του πρωθυπουργού, που επετεύχθη με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Όπως λέει το δημοσίευμα, δεδομένου ότι το πλαστό έγγραφο χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη δημοσίου έργου ύψους 1,1 εκ ευρώ, η δίωξη θα έπρεπε να ασκηθεί με βάση το άρθρο 216 παρ. 3 διότι η πράξη έχει κακουργηματικό χαρακτήρα (πλαστογράφηση με στόχο περιουσιακή βλάβη ή όφελος άνω των 150.000 ευρώ και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών). Ωστόσο, όταν έφτασε να δικαστεί η υπόθεση, ο υπόδικος διώχθηκε αρχικά με το πλημμεληματικού χαρακτήρα άρθρο 216 παρ. 2 που ορίζει ποινή φυλάκισης ως 5 έτη με αναστολή. Στο δε ακροατήριο η έδρα αποφάσισε ξαφνικά ότι η δίωξη πρέπει να γίνει βάσει της προνομιούχου παραλλαγής του άρθρου 217 που προβλέπει ακόμη ελαφρύτερη ποινή φυλάκισης έως 1 έτος, διότι αφορά περιπτώσεις χρήσης πλαστού εγγράφου με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη βιοτικών αναγκών του υπαιτίου ή τρίτου και μάλιστα χωρίς να απειλείται ή να προκύπτει βλάβη στην περιουσία άλλου (προφανώς το 1,1 εκατομμύριο προοριζόταν για άμεσες βιοτικές ανάγκες, ας πούμε ένα καρβέλι ψωμί). Τελικά η υπόθεση ουδέποτε εξετάστηκε επί της ουσίας στη δίκη που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017. Και αυτό γιατί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή και τελέστηκαν μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία (31/3/16) θεωρούνται παραγεγραμμένα.
     Το γεγονός ότι το επώνυμο του κατηγορουμένου ήταν ταυτόσημο με εκείνο του πρωθυπουργού σίγουρα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έκδοση της απόφασης: κάθε άλλη σκέψη ή υπόνοια είναι εκ του πονηρού.

1 σχόλιο:

kosmaser είπε...

Φιλε Αντωνη, ατυχως εμεις οι ανθρωποι αγνοουμε τον Υπερτατο Νομο, ακριβως αυτον τον Πνευματικο, κι αυτος ειναι ατεγκτος. Δεν χρειαζονται πολλα λογια. Απλα για τους γνωριζοντας, η πληρωμη ειναι Πονος. Φρονω οτι εσυ ειδικα ξερεις καλα αυτον τον Πονο, που ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΩΡΟ.
Σε χαιρετω, απ την πρωτευουσα.