Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Εκδημίες

Ημέρα ιερατικών αποχαιρετισμών η χθεσινή. Σχεδόν τυχαία, από ασθενή στο ιατρείο, πληροφορήθηκα προχθές το απόγευμα την εκδημία του π. Βασιλείου, ενώ χθες τα ξημερώματα έσβησε και ο π. Ανδρέας, που τον είχα εισαγάγει στην κλινική το προηγούμενο βράδυ. Άνθρωποι μεγάλης ιερατικής προσφοράς και οι δύο, αλλά και ιδιαίτερα δημιουργικοί στις ενορίες τους, άφησαν πίσω τους περικαλλείς ναούς στα δυο άκρα της πόλης, τον Άγιο Φώτιο ο πρώτος, την Αγ. Παρασκευή της Μενεμένης ο δεύτερος, που σχεδίασαν, ανήγειραν εκ βάθρων και καλλώπισαν με προσωπική έμπνευση, εργασία και επιστασία. Ήρθε η ώρα «ἵνα ἀναπαύσωνται ἐκ τῶν κόπων αὐτῶν· τὰ δὲ ἔργα αὐτῶν ἀκολουθεῖ μετ᾿ αὐτῶν». Οι ασθένειες που σφράγισαν τα έσχατά τους αποτέλεσαν την τελευταία δοκιμασία πριν από την έξοδο. Ο πρώτος κηδεύθηκε χθες στον Άγιο Ελευθέριο, ο δέυτερος σήμερα στην Αγ. Παρασκευή. Τιμήθηκαν πρεπόντως από τον κλήρο και τον λαό των ενοριών που διακόνησαν, και πιστεύουμε και ευχόμαστε να έχουν την θέση τους και δίπλα στο άνω θυσιαστήριο. Είθε να έχουμε κι εμείς τις ευχές τους!
     Στο σβήσιμο της ημέρας πληροφορήθηκα μέσα από το διαδίκτυο ότι σήμερα έφυγε από τον παρόντα κόσμο και ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος Μαδενλίδης, πρώην Κεντρώας Αφρικής. Τον είχα πρωτογνωρίσει ως μαθητής Γυμνασίου, όταν ως αρχιμανδρίτης στη Λάρισα μας εξομολογούσε τα καλοκαίρια στην κατασκήνωση της Σκοτίνας. Αργότερα διακόνησε επί πολλά χρόνια την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Κογκό (μια φορά διασώθηκε από αεροπορικό δυστύχημα με πολλά θύματα στην Αφρική), μέχρι την παραίτησή του το 2010 για λόγους υγείας, οπότε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του έδωσε τον τιμητικό τίτλο της Επισκοπής του Αγίου Νεκταρίου. «Απευθείας διάδοχός του», μου είπε όταν τον συνάντησα πριν μερικά χρόνια – δεν είχε μεσολαβήσει άλλος. Σήμερα ο εορταζόμενος Άγιος κάλεσε τον διάδοχό του να «εισέλθη εις την χαράν του Κυρίου του». Ας είναι αιωνία και η δική του μνήμη.

5 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Αιωνία αυτών η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Τρίτη εκδημία αυτή του Πενταπόλεως Ιγνάτιου ανήμερα της εορτής του Αγ. Νεκταρίου. Ας έχουμε την ευχή του!!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Είχα ήδη ετοιμάσει το υστερόγραφο για τον μακαριστό π. Ιγνάτιο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.ΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗΝ ΙΓΝΑΤΙΟΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΠΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

"Εμνήσθην ημερών αρχαίων" και... ενδόξων στη Σκοτίνα! Όμως έδωσε ο Θεός πριν από 2 περίπου χρόνια να ξανασυναντήσουμε τον μακαριστό στο ίδιο μέρος και μάλιστα να λειτουργηθούμε (ημέρα Κυριακή) και να μεταρσιωθούμε.... Απλός και ταυτόχρονα μεγαλοπρεπής στη Θεία Λειτουργία. Ας τον μνημονεύουμε προς ωφέλεια!