Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Χάμπτι Ντάμπτι

Η είδηση που κυριαρχεί από χθες στα Μέσα είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι δεν πρόκειται να σεβασθεί τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Βροχή -- για κλίμα άλλωστε πρόκειται -- οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητος στην... καταιγιστική δήλωση, ωστόσο ο Λευκός Οίκος «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη [...] στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», αν διάβασα καλά την είδηση. Δέσμευση, προσπάθεια, προστασία, περιβάλλον: λέξεις βαριές, ζυγισμένες, που σημαίνουν ακριβώς τί;
     Κι εδώ θυμάμαι έναν παλιό γνώριμο -- έχει περάσει και από τη στήλη αυτή: τον αυγόσχημο Χάμπτι Ντάμπτι, από την «Αλίκη μέσα στον καθρέφτη», που κάνει τον ακόλουθο διάλογο με τη μικρή πρωταγωνίστρια του Λιούις Κάρολ:
     «Όταν εγώ χρησιμοποιώ μια λέξη», είπε ο Χάμπτι Ντάμπτι με μάλλον περιφρονητικό τόνο, «αυτή σημαίνει αυτό που θέλω εγώ, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο».
     «Το ερώτημα είναι», είπε η Αλίκη, «αν μπορείς να κάνεις τις λέξεις να σημαίνουν τόσα διαφορετικά πράγματα».
     «Το ερώτημα είναι», είπε ο Χάμπτι Ντάμπτι, «ποιος θα είναι αφεντικό -- αυτό είναι όλο».

    Έτσι, ανάλογα με την απάντηση που θα έχουμε στο δεύτερο ερώτημα, μπορούμε να καταλάβουμε και τις έννοιες των βαρυσήμαντων λέξεων που σημειώσαμε παραπάνω, χωρίς να ξεχνούμε ότι επίδοξοι Χάμπτι Ντάμπτι υπάρχουν στον κόσμο περισσότεροι του ενός.

1 σχόλιο:

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Ανάμεσα στις συμπληγάδες: από τη μια αυτοί που θέλουν ανενόχλητα να καταστρέφουν τη Γη μας και από την άλλη αυτοί που φορολογούν τα ... αέρια των αγελάδων! Η λογική πέταξε στο διάστημα...