Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αεί παίδες

Ο Ryszard Kapuscinski (1932-2007) ήταν Πολωνός δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας που έγινε γνωστός στον κόσμο και στο ελληνικό κοινό για τα ταξιδιωτικά του βιβλία. Διαβάζοντας αυτόν τον καιρό τα ‘Ταξίδια με τον Ηρόδοτο’ σημειώνω δυο φράσεις που μου κάνουν εντύπωση.
     Η πρώτη είναι του συγγραφέα (καθώς διαβάζει για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας): «Ο Θεμιστοκλής... αναλώνει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του στο να υποστηρίζει πειστικά τις θέσεις του, να επιχειρηματολογεί και να συζητάει με τους πολυπράγμονες, ασταμάτητα συμμετέχοντες στα κοινά και διαφωνούντες περί όλων Έλληνες». Αυτό που λέμε λαϊκά «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Πόσο καλά μας ‘διαβάζει’ ο Πολωνός ρεπόρτερ. Μπορεί κανείς στ’ αλήθεια να αμφισβητήσει ότι εμείς οι σημερινοί είμαστε γνήσιοι απόγονοι εκείνων;
     Η δεύτερη είναι παρμένη από την ‘ἱστορίης ἀπόδεξιν’ του Ηροδότου: «Πιστεύω ότι αν οι Θράκες είχαν έναν άρχοντα και ομονοούσαν μεταξύ τους θα ήσαν ακατανίκητοι και ισχυρότεροι από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, γι’ αυτό και είναι ανίσχυροι». Αντί για Θράκες διαβάστε Έλληνες, και αναλογισθείτε πόσο δίκαιο είχε ο μακαρίτης ο Αλικαρνησσεύς.

1 σχόλιο:

Λήμνος είπε...

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εξαιρετικό!!! Όσο για τη ράτσα μας, τι να πούμε. Ζούμε κάθε μέρα τα δεινά που μας επεσώρευσε και συνεχίζει να επισωρεύει ο παλιοχαρακτήρας της φυλής μας!. Αλλά έχουμε και πολλά καλά ή μάλλον έχουμε και πολλούς εξαιρετικούς ανθρώπους μέσα σ' αυτήν την δυσκολοκυβέρνητη φυλή.