Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Άμεση δημοκρατία

Υπάρχει τίποτε πιο δημοκρατικό από την καθολική ψηφοφορία για οποιοδήποτε μείζον θέμα; Αυτό δεν ζητούν κάθε φορά οι κάθε είδους δημοκράτες (με ή χωρίς εισαγωγικά); Από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι την ανάδειξη προέδρου σε οποιοδήποτε τοπικό όργανο, η άμεση έκφραση της βούλησης όλων των ενδιαφερομένων δεν είναι πάντα το ζητούμενο; Και βέβαια. Όχι όμως όταν θίγει την ‘αποκλειστικότητα’ της δήθεν δημοκρατίας που θέλει να επιβάλλει η κομματική κατ’ επάγγελμα φοιτητική μειοψηφία στα πανεπιστήμια. Γνωστή ανέκαθεν η τακτική από τις αναρίθμητες συνελεύσεις με την ατέρμονη συζήτηση περί ανέμων, υδάτων και άλλων γεωφυσικών φαινομένων μέχρι πρωίας, ώσπου να φύγουν δηλαδή όσοι θα μπορούσαν με την ψήφο τους να χαλάσουν τη μαγιονέζα και να καταψηφίσουν την αποχή, την κατάληψη και την όποια άλλη αντιεκπαιδευτική διαδικασία. Την επομένη το πρωί ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της ψήφου των 30-50 ατόμων (αν είναι και τόσα) που ‘δεσμεύει’ δημοκρατικά τις εκατοντάδες των φοιτητών που δίνουν προτεραιότητα στο διάβασμα και τις σπουδές τους και δεν μπορούν να ξενυχτούν για χάρη των μπαχαλάκηδων.
     Και τώρα ο πρύτανης θέλει, λέει, να ψηφίζουν όλοι ηλεκτρονικά για το αν θα γίνεται κατάληψη, αποχή ή μάθημα. Μα που βρισκόμαστε; Στον τρίτο κόσμο; Είπαμε, δημοκρατία θέλουμε, αλλά όχι και τόσο άμεση, βρε αδερφέ!  

3 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Αυτό ακριβώς σκεπτόμουν κι εγώ. Γιατί ακριβώς διαμαρτύρονται οι φοιτητές; Επειδή θίγεται ο εύσχημος φασισμός των επί δεκαετίες δυστυχώς παγιωμένων πρακτικών τους; "Μη θίγετε τα κακώς κείμενα": δημοκρατικό και προοδευτικό σύνθημα!

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Αρχίζω να φαντάζομαι ληστείες και απειλές του μέλλοντος: Δώσε αμέσως τον κωδικό σου!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως δεν είναι άμεσα εφικτός ο τρόπος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας; αφού κάθε φοιτητής έχει εφοδιαστεί με έναν μοναδικό κωδικό και με μέηλ...