Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Νομικά

Διάβασα με ενδιαφέρον το σημερινό σημείωμα της Τασούλας Καραϊσκάκη στην Καθημερινή με τίτλο ‘Στη Βουλή ακόμη βρέχει... τροπολογίες’, μια και με το συγκεκριμένο θέμα έχει ασχοληθεί και το παρόν ιστολόγιο κατ’ επανάληψιν. Δυστυχώς, το φαινόμενο συνεχίζεται, παρά τις πρωθυπουργικές παραινέσεις και επιτιμίες. Έμεινα για λίγο στα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η αρθρογράφος: ‘Στην Ελλάδα, που δεν έπασχε ποτέ από νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους, βρίσκονται σε ισχύ πάνω από 70.000 νομοθετήματα... Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, η Βουλή γεννά ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Την τελευταία 20ετία έχουν θεσπιστεί 2.178 νόμοι, σε κάθε έναν από τους οποίους έχουν παρεισδύσει το λιγότερο 5 τροπολογίες. Μόνο 3 στους 10 νόμους ρυθμίζουν ουσιώδη θέματα, ενώ 8 στους 10 περιέχουν διατάξεις που ελέγχονται ως αντισυνταγματικές.’ Με δεδομένη την πολυνομία αυτή, απορώ για το γεγονός ότι στη χώρα ‘δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου’, όταν είμαι σίγουρος ότι τον κάθε είδους πολυδαίδαλο νόμο δεν τον ξέρουν ούτε εκείνοι που τον έφτιαξαν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα εύστοχος όπως πάντα αγαπητέ γιατρέ μας. Το θέμα είναι αν κατηγορηθεί ένας απλός πολίτης για άγνοια νόμου, πού θα βρει το δίκιο του.
Δυστυχώς ούτε οι νομοθετούντες γνωρίζουν,ούτε φυσικά οι καλούμενοι να υλοποιήσουν υπάλληλοι με αυτή την πληθώρα, ακόμα και την αλληλοαναίρεση των νομικών κατασκευασμάτων. Μήπως κάποιοι ωφελούνται απ' όλο αυτό το μπάχαλο, ενώ άλλοι δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Πού είναι η αρετή της απλότητας!!!
Φυλίτσα