Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Οδησσός

Μια πόλη με παρελθόν, με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, με τη Φιλική Εταιρεία και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να αχνοφαίνονται στη μνήμη της. Και τώρα, περνάει στη δημοσιότητα της σύγχρονης ιστορίας με τον πιο ανεπιθύμητο, τον πιο βάρβαρο τρόπο: μέσα στην κορνίζα του εμφυλίου πολέμου που ακήρυκτος μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και τόσους μήνες. Ακόμη ένα σύμπτωμα της δαιμονικής διαμάχης για την παγκόσμια κυριαρχία και εξουσία που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, κι αλλού λέγεται Αίγυπτος, αλλού Συρία, αλλού Τσετσενία, αλλού Αφγανιστάν, αλλού... μην ανησυχείτε, θα βρούμε κι  άλλους ‘ταξιδιωτικούς προορισμούς’. Υπομονή να έχετε.
     Πριν τριάντα χρόνια ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν άρχισε μια ομιλία του στην Αμερική με τα ακόλουθα λόγια:  «Πριν από μισό αιώνα και πλέον, όταν ήμουν ακόμη παιδί, θυμάμαι ότι άκουγα πολλούς ηλικιωμένους να δίνουν την ακόλουθη εξήγηση για τις μεγάλες συμφορές που είχαν βρει τη Ρωσία: οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό, γι’ αυτό έγιναν όλα αυτά... Κι αν μου ζητούσαν να επισημάνω με συντομία το κύριο χαρακτηριστικό ολόκληρου του εικοστού αιώνα, κι εδώ δεν θα μπορούσα να βρω κάτι πιο ακριβές και κοφτό από το να επαναλάβω: οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό». Ελπίζουμε μόνο να μη μας ξεχάσει Εκείνος.
     Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Οδησσό πριν μερικά χρόνια. Οι φωτογραφίες που πήρα τότε δυστυχώς αποκτούν σήμερα δυσάρεστη επικαιρότητα.



Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας

Ο πρώτος τάφος του Πατριάρχη Αγ. Γρηγορίου Ε΄

Το λιμάνι παγωμένο (Ιανουάριος γαρ...)

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Οι διάφορες "μεγάλες δυνάμεις" βρήκαν νέο πεδίο σύγκρουσης. Θυμάμαι την παροιμία που έλεγε η γιαγιά μου αναφερόμενη στην καταστροφή της Κέρκυρας από τη γερμανο-ιταλική σύγκρουση του 1943:
"Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα"!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Και τελικά ο αχυρώνας την πλήρωσε...