Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αντιστρόφως ανάλογα

Η ‘δυτική’ (όχι γεωγραφικά αλλά φιλοσοφικά) λογική είναι ευθέως ανάλογη με τους αριθμούς. Οι πολλές ψήφοι υπερισχύουν των ολίγων, τα πολλά χρήματα ξεπερνούν τα λίγα, οι πολλές δημοσιεύσεις ‘βγάζουν’ τους καθηγητές. Η πολλή δουλειά παίρνει περισσότερα. Τα πολλά όπλα νικούν τα λίγα. Οι πολλές ευθύνες επισύρουν μεγαλύτερες ποινές. Το αντίθετο είναι αυθαιρεσία, αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, με μια λέξη... παράλογο.
     Μπορεί να γυρίσει κανείς ανάποδα τη ‘λογική’ αυτή; Ας δούμε τι προτείνει ο μακαριστός π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ, σε ανέκδοτο ακόμη λόγο του:
     «Όταν ήμουν στο Άγιον Όρος, μερικές φορές οι αδελφοί μου έλεγαν ότι κάποιος τους συμπεριφερόταν με τρόπο άδικο. Λοιπόν τους έλεγα: «Ίσως να είναι όπως τα λέτε, αλλά ο άλλος δεν είναι εκατό τοις εκατό ένοχος. Ίσως εμείς να είμαστε ένοχοι πέντε τοις εκατό. Και αν εξαλείψουμε αυτά τα πέντε τοις εκατό, αν αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ένοχοι γι’ αυτά τα πέντε τοις εκατό, θα δείτε πως ο άλλος θα αφοπλιστεί». Δηλαδή, και με την ελάχιστη αναγνώριση ότι είμαστε άδικοι, μπορούμε να εξαλείψουμε εκατό τοις εκατό όλα τα λάθη, και τα δικά μας και των αδελφών μας».
         Μπορούμε; Τολμούμε;

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Το δίκιο του Γέροντα είναι ΑΠΟΛΥΤΟ!
Κι αν σκεφτεί κανείς λίγο τη δική του ζωή, αποτελεί καταπληκτική "συνταγή επιτυχίας"!