Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Συμπτώσεις

Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον ‘νόμο της σειράς’ στην ιατρική πράξη (το έχουμε ξαναπεί αυτό). Ακόμη κι αυτό που ονομάζουμε ‘σύμπτωση’ είναι μερικές φορές τόσο περίεργο που... πάει γυρεύοντας για υπερφυσικές ερμηνείες. Πώς αλλιώς μπορώ να αιτιολογήσω τα τόσα ‘ζευγάρια’ ασθενών που συνάντησα σε ένα μόνο απόγευμα στο ιατρείο; Δυο γυναίκες με σαρκοείδωση, και οι δυο σε ύφεση μετά από θεραπεία. Δυο μουσικοί με αναπνευστικά προβλήματα. Δυο συγγενείς γιατρών. Και δυο τελείως ασυνήθιστες εκδηλώσεις στα πλαίσια κακοήθων όγκων, τόσο σπάνιες που δεν τις είχα δει ποτέ και πιθανώτατα δεν θα τις ξαναδώ. Χρειάσθηκε να κάνω και δυο παραπομπές σε εξειδικευμένα εργαστήρια για έρευνα. Κανείς από τους ασθενείς δεν είχε σχέση ή γνωριμία με άλλον, και όλα τα ραντεβού είχαν κλεισθεί ανεξάρτητα, χωρίς κάποια επιλογή. Τέτοια σύμπτωση;

5 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Αντώνη μου, είσαι κι εσύ - όπως και εμείς - μάρτυρας αυτού του ανεξήγητου μαθηματικού φαινομένου, του "νόμου των σειρών" του Αυστριακού μαθηματικού και βιολόγου του μεσοπολέμου. Αν πάρεις το βιβλίο ασθενών, άπειρα είναι τα "ζευγάρια", όπως τα αποκαλείς και δεν αφορούν μόνο παθήσεις, αλλά και ... ηλικία, ονόματα, επώνυμα κ.ά.!
Και για να ολοκληρωθεί το παράδοξο, κάπου διάβασα πως αυτή η ιδιοφυϊα, αυτοκτόνησε σε νέα ηλικία με πιστόλι που αν και αριστερόχειρας, κρατούσε με το δεξί χέρι!
Οι δρόμοι του Κυρίου είναι άπειροι!

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ποιος ήταν ο Αυστριακός; Δεν ξέρω την ιστορία του.

IWN1998 είπε...

Πιθανόν ο Λούντβιχ Βίτγκενστάιν.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Franz Kamerer νομίζω

Ανώνυμος είπε...

Πάρεση περονιαίου νεύρου...Μετα από 10 χρόνια, δύο την ίδια μέρα...

Ι. Ταρ.