Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Φοροϊδέες

Μια και βρίσκεται ‘στα σκαριά’ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καταθέτω δυο σκέψεις, για διαβούλευση. Η συλλογή καταναλωτικών αποδείξεων για την οικοδόμηση του αφορολογήτου εισοδήματος με βρίσκει ριζικά αντίθετο, ιδίως με την μορφή της φοροκάρτας. Η ευκολία της τελευταίας μπορεί να φαντάζει ελκυστική, ωστόσο αποτελεί μια μορφή παρουσίας του ‘Μεγάλου Αδελφού’ στη ζωή μας, και αυτήν δεν μπορώ ως πολίτης να την αποδεχθώ, ιδίως μάλιστα όταν το οικονομικό όφελος του φορολογουμένου είναι από μικρό έως αθέατο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους φημολογούμενους ‘οικιακούς ισολογισμούς’, με την υποχρέωση της αναλυτικής δήλωσης δαπανών και καταθέσεων από όλους. Η φαντασία των οικονομολόγων θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να κάνει πιο δίκαιο το σύστημα.  
Αντίθετα, με δεδομένα τα αυξημένα φορολογικά βάρη που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε, για ακίνητα, τέλη επιτηδευμάτων, ειδικές εισφορές κτλ, σε μια εποχή που τα εισοδήματα περικόπτονται καθημερινά, θα αποτελούσε στοιχειώδες δείγμα δικαιοσύνης από την πλευρά της πολιτείας να αφαιρεί τους άμεσους φόρους από το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώνεται και να φορολογεί τους πολίτες μόνο για το ποσό που απομένει [Το έχω ξαναγράψει ΕΔΩ]. Οι άμεσοι φόροι αποδίδονται απευθείας στο κράτος και ουσιαστικά δεν αποτελούν εισόδημα. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δικαιότερο από τη συλλογή αποδείξεων και θα αποτελούσε και ένα ισχυρό κίνητρο για την έγκαιρη καταβολή των φόρων.
[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 10/12/2011]

2 σχόλια:

squarelogic είπε...

Ορθότατα,αλλά ποιός σας είπε οτι τους λείπει η κοινή λογική?
Η τσίπα και οι τύψεις τους λείπουν...

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέτε συμφωνώ απόλυτα.Υπάρχουν δε και επιμέρους θέματα με τον οικιακό απολογισμό.Είναι αδύνατον ένας λογιστής να εκμαιεύσει πληροφορίες περί καταθέσεων.Αυτό για τους περισσότερους από τους δικούς μου πελάτες τουλάχιστον εμπίπτει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.Αν θυμηθώ δε πόσα ακίνητα δεν δήλωναν στο Ε9 του 2005 για να μην ξέρει κανείς την περιούσια τους γελάω.Ενας γεράκος έπερνε 2500000 δραχμές επιδότηση και δεν δήλωσε ούτε ένα ελαιόφυτο.Αγανάκτησα να του εξηγήσω ότι κανείς δεν θα δει το Ε9 κι εμένα μου είναι αδιάφορο τι έχει.Αντε να ζητήσω βιβλιάρια τραπέζης.Θα χρειαστώ συνδρομή ψυχιάτρου είμαι βέβαιο.