Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Παράσιτα

Δεν πληρώνω διόδια, εισιτήρια ΟΑΣΘ, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων’, μας πληροφορεί χειρόγραφο πανώ κρεμασμένο κάπου στο Συντριβάνι. Σε απλά ελληνικά: Συνεχίζω να κοιμάμαι αμέριμνος, επιμένοντας ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι. Συνεχίζω να ζω στην κοσμάρα μου και να πιστεύω ότι όλα είναι τζάμπα (όπως τα όνειρα). Και συνεχίζω να ζω ως παράσιτο στη χώρα μου, επιβαρύνοντας όλους τους άλλους με το δικό μου ‘νταηλίκι’.

12 σχόλια:

Κυριάκος είπε...

Ή τα πληρώνω όλα από καμιά 5-6-7 φορές και συνεχίζω να οδηγώ σε κατεστεαμμένους δρόμους, να αφήνω διευρα στα μηχανήματα έκδοσης εισητηρίων του ΟΑΣΑ χωρίς να μου δίνουν ρέστα, να πληρώνω εγώ 5 ευρώ στα εξωτερικά ενώ οι αλλοδαποί ΤΙΠΟΤΑ, να πληρώνω πρόστιμα στην εφορία επειδή η εφορία αποφάσισε να μου βγάλει δεύτερο ΑΦΜ, να πληρώνω ΑΤΤΙΚΉ Οδό ένα κάρο χρήματα χωρίς το υπουργείο να έχει ιδέα για τα έσοδα της εταιρείας που τα παίρνει, να...να...να...

Α. Παπαγιάννης είπε...

Σωστή η διαμαρτυρία. Φυσικά θα έπρεπε να γνωρίζουμε (και να διδάσκουμε) ότι όταν ΟΛΟΙ οι πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες) εκπληρώνουν καθένας τις υποχρεώσεις του, το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό για ΟΛΟΥΣ. Καλύτερη ποιότητα (που θα την διεκδικήσουμε με τον ανάλογο τρόπο), φθηνότερα εισιτήρια, καλύτερη περίθαλψη κ.ο.κ. Δυστυχώς σε μια παγιωμένη από δεκαετίες κατάσταση δεν είναι εύκολο να ξετυλιχθεί το κουβάρι με σωστό τρόπο. Σίγουρα όμως θα γίνει ακόμη χειρότερο με τον λανθασμένο τρόπο του "Δεν πληρώνω" (κι άσε στα κορόιδα το λογαριασμό).

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες ,φίλε μου Αντώνη : ‘’Φιλοκαλούμεν μετ’ ανταρσίας ‘’ !

ΦΩΤΗΣ

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Ούτε ο τρόπος "δεν πληρώνω" είναι καλός ούτε όμως και η συμπεριφορά των κατασκευαστών των δρόμων "η πρέπουσα". Το να γυρεύουν διόδια για εξαιρετικά επικίνδυνα τμήματα των δρόμων είναι επιεικώς απαράδεκτο! Παράλληλα, θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν λύσεις για τους ντόπιους, μια και "θεατρικές" ενέργειες όπως αυτή του κ. Γκλέτσου στη Συλίδα θα πολλαπλασιάζονται.
Θα έλεγα πως κάποτε αυτό κράτος θα έπρεπε να κάνει και κάτι καλό, αλλά μας έχει συνηθίσει στα κακά και μόνο!
Ένα άλλο παράδειγμα: Το κόστος της "Εγνατίας οδού" (κατά τις ξενόγλωσσες πινακίδες "Egnatia odos") έφτασε τα 65000€ / χλμ. όταν στην Ευρώπη το σύνηθες είναι 5000€ και τα "δύσκολα" τμήματα δεν ξεπερνούν τα 15000 €/χλμ.
Δεν πάμε καθόλου καλά. Ούτε μέσα, ούτε έξω!

squarelogic είπε...

Για τα διόδια η αντίδραση είναι δικαιολογημένη λόγω της συνεχούς αύξησης των σταθμών είσπραξης ταυτόχρονα με το αντίτιμο του διοδίου για δρόμους που ΘΑ γίνουν.
Για τα εισιτήρια των αστ.συγκ/νιών δεν υπάρχει δικαιολογία.Οπωσδήποτε η αύξηση 40% μονομιάς είναι μεγάλη,απ την άλλη πόσα χρόνια ήταν καθηλωμένη η τιμή?Επίσης,δυστυχώς προσεγγίζει το κόστος αλλων ευρωπαικών πόλεων.
Θαμπορούσε να υπάρχει έκπτωση για αγορά δέσμης εισιτηρίων(πχ.ανα 10άδα,όπως σε Παρίσι,Μαδρίτη).
Για το 5ευρο των Νοσ/μείων είναι αστείο να το συζητάμε όταν μια στοιχειώδης διερεύνηση σε ενα ιδιωτικό θα στοιχίζει τουλάχιστον 100 φορές επάνω!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οι πολίτες που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα διόδια ευεργετήθηκαν με ασφαλείς και άνετους αυτοκινητόδρομους.
Ολοι οι πολίτες που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ΜΜΜ ευεργετήθηκαν με συχνές και οικονομικές συγκινωνίες.
Καλά για τα νοσοκομεία...

Να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα με ανάλογο τρόπο? Με ποιο τρόπο ποιά ποιότητα?

14χρονο παιδί δεξιάς μάνας θα αναρτούσε πιο έξυπνο κείμενο.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ανώνυμε, ευχαριστώ που περιέκοψες κάμποσα χρόνια από την ηλικία μου. Σκέφτηκες μήπως (για να περιορισθώ στα νοσοκομεία) ότι μπορεί να ισχύει και το ανάποδο, δηλ. το υποτιθέμενο "τζάμπα" επί τόσα χρόνια να οδήγησε στη σημερινή τους κατάσταση; Ξέρω πόσα δίνουν τα κρατικά ταμεία ανά εξέταση, και πόση σχέση έχει αυτή η "εικονική" τιμή με το πραγματικό κόστος (κι εγώ εξακολουθώ να πληρώνομαι από το δημόσιο με ένα χρόνο καθυστέρηση, για να μην επιβαρύνω τους ασφαλισμένους). Για την ψευδαίσθηση της φτηνής υγείας έχω γράψει αρκετές φορές. Όσο για τις συγκοινωνίες, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη δεν έχω παράπονο, και τις χρησιμοποιώ καθημερινά. Ενστάσεις και νόμιμα παράπονα μπορεί να υπάρχουν παντού, η γενική ισοπέδωση όμως δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα.

Αρης είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είναι νταής ένας που διαμαρτύρεται για την αύξηση, εν ώρα κρίσης, (σε πολλές περιπτώσεις παραπάνω από 100%) του λεωφορείου, για την απαίτηση του να είναι οι δρόμοι τις χώρας του αντάξιοι των χρημάτων που έχει δώσει και την στοιχειώδη λειτουργία ενός κράτους πρόνοιας (δωρεάν περίθαλψη – ακόμα και στις τριτοκοσμικές χώρες εφαρμόζεται) και να μην είναι νταής αυτός που, αφού επιδοτεί τις τράπεζες (δημιουργός της κρίσης), τα ‘τρώει’ μαζί με τους κοπρίτες, και φορολογεί τον χρήστη λεωφορείου, ή δημόσιου νοσοκομείου που, όλοι το ξέρουμε, είναι ο πιο φτωχός της Ελλάδας. Έτσι θα σωθεί η Ελλάδα και θα βγει από την κρίση; Με τις πενταροδεκάρες που παίρνει το κράτος από τους συνταξιούχους;

Αρης είπε...

ΥΓ: Ξέρω ότι δεν αποτελεί κανά τρομερό επιχείρημα, αλλά μέχρι και η ΔΑΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (η πλέον άχρηστη και λαικίστικη φοιτητική οργάνωση που δεν έχει κινητοποιηθεί ποτέ για οτιδήποτε πέραν από οργανώσεις πάρτυ) έβγαλε δελτίο τύπου που καταδικάζει τις αφίσες και διεκδικεί φθηνά εισητήρια για τους φοιτητές και τους μη έχοντες.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Άρη, δεν υπάρχει στην Ελλάδα φοιτητική παράταξη που να ξεφεύγει από τον λαϊκισμό. Μόνος λόγος ύπαρξης των παρατάξεων αυτών είναι η στρατολόγηση αφισοκολλητών για τα αντίστοιχα κόμματα και η παρεμπόδιση των σπουδών των υπολοίπων, με καταλήψεις και τα παρόμοια. Και βέβαια η προαγωγή των "ημετέρων", όταν εξαντληθεί ο χρόνος της "θητείας" τους στο πανεπιστήμιο.

Αρης είπε...

Πραγματικά δεν είμαι μέλος καμίας φοιτητικής παράταξης ή κόμματος, αλλά νομίζω ότι το να εξισώνονται όλες οι φοιτητικές παρατάξεις (ή πολιτικά κόμματα)αποτελεί αλλοίωση της σημερινής πραγματικότητας (δεν ξέρω πώς ήταν όταν ήσασταν εσείς φοιτητής). Για παράδειγμα υπάρχουν παρατάξεις που οργανώνουν ομιλίες, συζητήσεις,(σε όποιο πολιτικό πλαίσιο) προβάλλουν ποιοτικές ταινίες, κλπ. ενώ υπάρχουν και παρατάξεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο από πάρτυ.

Στο βασικό μου επιχείρημα δεν απαντήσατε όμως.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Άρη, δεν έχω απολύτως καμία συμπάθεια προς τους κυβερνώντες, και τους Έλληνες κομματικούς γενικότερα (μια γρήγορη ανάγνωση παλαιοτέρων κειμένων θα το έδειχνε αυτό πολύ εύκολα). Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η "άρνηση" αποτελεί λύση: όταν το πλοίο βουλιάζει, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, όλοι οι επιβαίνοντες. Μην έχεις καμία αμφιβολία, κάθε επιδείνωση πρώτα από εμάς θα πληρωθεί. Ούτε βέβαια ισχύει το "ποιήσομεν τα κακά ίνα έλθη τα αγαθά". Αυτά τα λίγα.