Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αντισυνταγματικότητα

Ας με διορθώσουν οι πλέον ειδικοί αν κάνω λάθος και αδικώ τον υπέρτατο νόμο της χώρας. Ωστόσο, έχω την ολοένα αυξανόμενη εντύπωση ότι το Σύνταγμα αποτελεί ένα είδος ‘άλλοθι’ για συγκάλυψη ποικίλων ανομιών κι ένα έσχατο (και όπως φαίνεται δυνατό) ‘χαρτί’ για να κωλυσιεργεί κανείς επ’ αόριστον στην ελληνική επικράτεια.

Παίρνω αφορμή για τη σκέψη αυτή από κάτι που άκουσα από φαρμακευτικό αντιπρόσωπο, ότι δηλ. κάποια εταιρεία κατήγγειλε ως ‘αντισυνταγματική’ την πρόσφατη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Μπορεί να σφάλλω, αλλά ο φάντης με το ρετσινόλαδο ποια ακριβώς σχέση έχουν; Το Σύνταγμα καθορίζει το πολίτευμα, ρυθμίζει τις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους, διακρίνει τις εξουσίες, και γενικά καταπιάνεται με τέτοια ανώτερα θέματα. Απ’ όσο ξέρω, δεν ασχολείται με τις τιμές του ψωμιού, των οπωροκηπευτικών, των καυσίμων και λοιπών αγαθών και υπηρεσιών. Συνεπώς η καραμέλα της ‘αντισυνταγματικότητας’ έχει μάλλον περιορισμένη έως μηδενική εφαρμογή στην περίπτωση των φαρμάκων.

Από την άλλη μεριά, θα περίμενα μια πιο στιβαρή προσήλωση στο Σύνταγμα από τις τεταγμένες εξουσίες, και πιο ουσιαστική και άμεση εφαρμογή του εκεί που αναφανδόν καταλύεται, όπως στις εθνικές οδούς που τους κλείνει ο κάθε δήμαρχος, νομάρχης ή τοπικός παράγων που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όλους τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων προκειμένου να διασφαλίσει τα προσωπικά ή τοπικιστικά του συμφέροντα. Αν την Εγνατία οδό την έκλειναν ένστολοι Έλληνες πολίτες με άρματα μάχης, ποιές σκέψεις θα περνούσαν από το μυαλό των ‘δημοκρατών’ της άλλης πλευράς; Γιατί η λέξη ‘πραξικόπημα’ αναφέρεται μόνο σε στρατιωτικούς; Αυτό που κάνουν κάποιοι στον κόμβο της Σιάτιστας (ή όπου αλλού), εν ονόματι της αντίρρησής τους στον 'Καλλικράτη', πώς ακριβώς ονομάζεται;

2 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Πες τα, ή μάλλον γράψ΄τα, Χρυσόστομε ή Χρυσογράφε!

Anastasios είπε...

Αξίζει να θυμίσουμε βέβαια πως υπάρχει και μια ομάδα συνελλήνων, που έχει κι ένα σταθερό ποσοστό σε κέθε εκλογική διαδικασία, η οποία προτείνει επίσημα, μέσω των εντύπων και δια στόματος των βουλευτών της, ΑΝΥΠΑΚΟΗ στο σύνταγμα και τους Νόμους της Πολιτείας. Αυτό πως λέγεται;

Έχω έντονη την αίσθηση ότι ο φωτισμός και η έμπνευση, που χαρακτήριζαν από πάντα το Γένος μας, έχουν μάλλον αρθεί... και ίσως ανεπιστρεπτί!