Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Άγγελος κακών

Ομολογώ ότι λυπούμαι τον (εκάστοτε) διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κανένας δεν ακούει ευχάριστα τα πορίσματα και τις εκθέσεις που ως εκ της θέσεώς του είναι υποχρεωμένος να καταρτίζει. Είναι--ας πούμε--αυτός που κρατάει το κεντρικό ‘βαλάντιο’, που ξέρει (καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο) πόσα έχουμε και πόσα χρωστάμε ως κράτος ανά πάσα στιγμή. Και είναι αναγκασμένος να εκθέτει πραγματικά στοιχεία και όχι να χαϊδεύει τα αυτιά των πολιτών. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση ανάμεσα στα δικά του μεγέθη και τους σχεδιασμούς, τις υποσχέσεις και τα ταξίματα των πολιτικών, τόσο μεγαλύτερη η δυσαρέσκεια που προκαλεί. Συνήθως η εύκολη απάντηση είναι να τον βάζουν στο στόχαστρο είτε οι κυβερνώντες (διότι λέει την αλήθεια που εκείνοι δεν πολυσυμπαθούν) είτε οι πολίτες (διότι τους κομίζει μαύρα μαντάτα). Ωστόσο, με το να πετροβολάς αυτόν που σου αναγγέλλει την χρεοκοπία δεν γλιτώνεις από τις συνέπειές της. Στην αρχαία τραγωδία ο Οιδίποδας οργισμένος κατηγορεί τον μάντη ότι είναι "τυφλός τα τ' ώτα τον τε νουν τα τ' όμματα". Μόνο που στο τέλος βγάζει ο ίδιος τα μάτια του. Όταν είναι πλέον αργά.

3 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Τάδε έφη Σολωμός:
"... και διηγώντας τα, να κλαις"...

Καλημέρες!

IWN1998 είπε...

Η περίπτωση πετροβολήματος Προβόπουλου θυμίζει το να σκοτώνουμε τον αγγελιαφόρο για να μην φέρει τα κακά νέα. Και κάτι ακόμα. Σχετικά με την κενολογία που έχει ξεκινήσει αν είχε πει ή όχι ο Διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος προεκλογικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την πραγματική εικόνα του ελλείματος, να θυμίσω ότι στα τέλη Αυγούστου ή αρχες του Σεπτέμβρη είχε κατηγορηθεί ο Προβόπουλος γιατί πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία και επισκέφθηκε τον Παπανδρέου και εξερχόμενος από το γραφείο του είχε αναφερθεί ότι η άυξηση του ελλείματος τρέχει με 1% το μήνα. Εξού και οι ερωτήσεις Παπανδρέου στο προεκλογικό debate προς Καραμανλή αν τα νούμερα που έδινε η τότε κυβέρνηση ήσαν πραγματικά.
Τι να πούμε άλλο; Κάποιοι καλούν τον ελληνικό λαό να πετροβολήσει τον Προβόπουλο, λες και αυτός είναι το πρόβλημα της σωρευμένης κακοδιοίκησης 30 ετών και είναι οι ίδιοι που υπόσχονταν στον Ελληνικό λαό όταν τους ψήφιζε τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές, ότι σε κάθε περίπτωση θα μείνουν να τον εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλες. Ας σκεφθούμε πόσο συνεπείς είναι κάτι τέτοιοι.

Λήμνος είπε...

Πάντως ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Τουλάχιστον, για την ώρα, ο υπουργός Οικονομικών δεν εθελοτυφλοί, ούτε λαϊκίζει, ούτε πυροβολεί τον αγγελιοφόρο. Προσπαθεί μόνο να τετραγωνίσει τον κύκλο...