Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Υπερβολές και δημοσιογράφοι

Όπως μας πληροφορεί γουρλώνοντας τα μάτια (κατ’ επίκλησιν εξόφθαλμος!) ο εκφωνητής, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες μένουν απροστάτευτες απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διότι, λέει, το ‘κακό’ ΙΚΑ κωλυσιεργεί στην εφαρμογή του εμβολίου αντι-HPV. Αυτό που δεν λένε οι διαφημιστές του εμβολίου είναι ότι παρέχει μόνο 70% προστασία (διότι δεν καλύπτει όλα τα στελέχη του HPV), και ότι ακόμη και οι εμβολιασμένες γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου (σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC των ΗΠΑ). Σε τέτοιες λεπτομέρειες θα μείνουμε τώρα;

Και μια οικονομική σύγκριση. Το πλήρες εμβόλιο κοστίζει περίπου όσο 250 πακέτα τσιγάρα. Δοκιμάστε όμως να πείσετε μια καπνίστρια να πληρώσει για να εμβολιασθεί. Βλέπετε, το δεύτερο είναι δουλειά του κράτους. Άσχετα αν οι καρκίνοι του πνεύμονα είναι πολύ πιο συχνοί (και θανατηφόροι) από εκείνους του τραχήλου της μήτρας, και μπορεί να προληφθούν πολύ φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά.

1 σχόλιο:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Φίλε μου, όταν καταριέται κάποιον που τον έβλαψε οικονομικά, ο παραδοσιακός Κερκυραίος δηλώνει: "τσου γιατρούς να τα φάς"!
Κοινώς: ο Έλληνας (και ίσως όχι μόνον αυτός) μπορεί να ξοδέψει περιουσίες σε αυτά που αυτός αποκαλεί "διασκέδαση", αλλά για την υγεία του θεωρεί ότι ότι ξοδέψει είναι απλά "χασούρα" και όχι επένδυση!
Και στο προκείμενο: Επειδή μας έχουν καταντήσει να είμαστε άκρως καχύποπτοι, ποιός θα ωφεληθεί πρώτος από την κρατική χορήγηση ενός εμβολίου, για το οποίο δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το τι προσφέρει; Μάλλον αυτός που θα εισπράξει... Να θυμηθούμε και μια ιστορία ενός ανάλογου θέματος που είχε προκύψει με τα παλιά εμβόλια κατά του ιού της ηπατίτιδος Β (HBV) που είχε κατηγορηθεί με στοιχεία ότι προκαλούσε ηπατοκυτταρικά καρκινώματα! Όσο για το κάπνισμα, οι απαγορεύσεις μετατίθενται στο 2010 (!) και τα γραφεία πολλών γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία καπνίζουν ως τσιμινιέρες...