Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πεις κάτι, αρκεί να έχουν την κατάλληλη έμφαση
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
Κυνικά καύματα
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Η πινακοθήκη των ηλιθίων
‘Κυρίες και κύριοι, θα έχετε ακούσει χωρίς αμφιβολία μια λεξούλα με οχτώ γράμματα, μια χαριτωμένη μικρή λεξούλα, που απλά, χωρίς καθόλου ρομαντισμό, χωρίς έξαρσιν, λέγεται «συμφέρον». Ε, ακριβώς αυτή η λεξούλα είναι η βάσις της θεωρίας της ανθρωπίνης ηλιθιότητος. Το αλφάβητο που μαθαίνουμε να ψιθυρίζουμε όλοι μας από την στιγμή που θα ανοίξουμε τα μάτια μας στον μυρωμένον αυτόν κόσμο, ως τη στιγμή που θα τα κλείσουμε. Πάνω σ’ αυτή στηρίζεται το κάθε τι. Οι ηρωισμοί, οι ιδεολογίες, οι ανωτερότητες, οι αρετές, τα σοβαρά συγγράμματα «περί ασβεστογενών πετρωμάτων», οι Ρωμαίοι που ψιθυρίζουνε τις φεγγαρόλουστες νύχτες λόγια λατρείας στο ροζ αυτάκι της Ιουλιέττας τους, η βαμβακοπυρίτις που χάρισε στον κόσμο το Βραβείο Νομπέλ. Όλα!’
Μπορούμε, υπό τύπον ασκήσεως, να πάρουμε οποιοδήποτε από τα τρέχοντα στην ημεδαπή θέματα και να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τί πραγματικά κρύβεται πίσω από τα φαινομενικά ‘δίκαια’ αιτήματα της μιας ή άλλης τάξης, ομάδας, κοινωνίας, περιοχής, σωματείου, συνδικάτου, ή άλλου ατόμου ή φορέα, για τα οποία τόσος θόρυβος (μέχρι και βομβιστικού επιπέδου) γίνεται. Κι έπειτα να σκεφθούμε πόσο διαφορετικά θα τα βλέπαμε αν αντί για ‘δίκαια’ τα λέγαμε με το αληθινό τους όνομα: συμφέροντα.
Στιχομυθίες
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Μεταστροφές
Ο Μπέρναρντ Νάθανσον ήταν μαιευτήρας στις ΗΠΑ και είχε εκτελέσει συνολικά κάπου 75.000 εκτρώσεις. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως ‘Εβραίο άθεο’. Ωστόσο, άρχισε να προβληματίζεται πάνω στην ανάπτυξη της ζωής του εμβρύου, ιδίως όταν αυτή έγινε ορατή με τους υπερήχους, ώσπου το 1979 σταμάτησε οριστικά τις εκτρώσεις, δηλώνοντας: «Είναι αναμφίβολο ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και απαιτεί όλη την προστασία και την ασφάλεια που απολαμβάνει καθένας από μας». Από εκτελεστής εμβρύων ο Νάθανσον έγινε σφοδρός πολέμιος των εκτρώσεων και υπερασπιστής του δικαιώματος στη ζωή. Το 1984 παρουσίασε το γνωστό βίντεο ‘Η σιωπηρή κραυγή’, όπου παρουσιάζει με τη βοήθεια των υπερήχων την ενδομήτρια ανάπτυξη και τελικά την έκτρωση ενός εμβρύου 12 εβδομάδων. Εκεί το στόμα του παιδιού φαίνεται να ανοίγει σε μια σιωπηρή κραυγή, καθώς αυτό προσπαθεί να αποφύγει τα χειρουργικά εργαλεία που πρόκειται να το καταστρέψουν. Ο Νάθανσον έγραψε βιβλία κι έδωσε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία του αγέννητου παιδιού, προκαλώντας έτσι την πολεμική των συναδέλφων του και του κινήματος υπέρ των εκτρώσεων και του ‘δικαιώματος στην επιλογή’. Τέλος, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ρώτησε ένα φίλο του Καθολικό ιερέα, με τον οποίο επί πολλά χρόνια συζητούσε τις μεταφυσικές του ανησυχίες: «Πάτερ, θέλω να γίνω Καθολικός. Τι πρέπει να κάνω;». Βαπτίσθηκε το 1996, στα 70 του, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε πτυχίο βιοηθικής από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
Ο Νάθανσον απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2011, σε ηλικία 85 ετών. Παραφράζοντας τον αρχαίο Σόλωνα, θα μπορούσε κανείς να συλλογισθεί, με αφορμή την πορεία του στη ζωή: ‘Μηδένα προ του τέλους κατάκρινε’.
Σημ. Πληροφορήθηκα τον θάνατο του Νάθανσον από το British Medical Journal (για την ανάγνωσή του χρειάζεται συνδρομή στο περιοδικό). Ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει τη βιογραφία του στη Wikipedia, ενώ το βίντεο ‘The Silent Scream’ υπάρχει στο YouTube (σε 5 μέρη).
Σας θυμίζει κάτι;
are doing the Impossible for the Ungrateful.
We have done so much for so long with so little,
we are now qualified to do anything with nothing’.
‘Εμείς οι Πρόθυμοι, οδηγούμενοι από τους Άσχετους,
κάνουμε το Αδύνατο για τους Αχάριστους.
Έχουμε κάνει τόσα πολλά επί τόσο πολύ καιρό με τόσο λίγα,
που τώρα έχουμε τα προσόντα να κάνουμε οτιδήποτε με το τίποτε’.
Σάββατο 26 Μαρτίου 2011
Ελληνική άνοιξη
όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει’.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Εθνική εορτή...
‘Επί την ηλίου δύσιν’ της φετινής επετείου, φυλλομετρώντας ηλεκτρονικά το ΒΗΜΑ, διαβάζω το παρακάτω κείμενο του καθηγητή Ι.Μ. Κονιδάρη και το παραθέτω αυτούσιο για τον σχετικό προβληματισμό, έστω και κατόπιν εορτής (οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Ανεξάρτητα από το τι οι ιστορικοί θεωρούν ότι πράγματι έλαβε χώρα την ημέρα εκείνη του 1821, η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ήδη από το έτος 1838 με βασιλικό διάταγμα ως εθνική εορτή.
Την ημέρα της εθνικής εορτής της Ελλάδος συνέρχεται η κρίσιμη, ως συνήθως, Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά... Και πέρυσι το ίδιο είχε γίνει, στις 25 και 26 Μαρτίου 2010. Ασφαλώς θα υπάρχουν κάποιοι λόγοι. Προφανώς, όμως, δεν υπήρξε και καμία αντίρρηση από μέρους μας.
Διερωτώμαι, όμως... Θα γινόταν ποτέ Σύνοδος Κορυφής την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας ή της Γερμανίας; Θα δεχόταν ποτέ, για παράδειγμα, ο πολύς Σαρκοζί ή η «σιδηρά» καγκελλάριος Μέρκελ να υποβαθμισθεί με τον τρόπο αυτό η εθνική εορτή των χωρών τους; Δεν νομίζω να το διανοείται κανείς!
Και βέβαια δεν θα κάνω λόγο για τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, όπως το Πάσχα... Διότι τότε θα κινδύνευα να θεωρηθώ και οπισθοδρομικός.
Αφού, άλλωστε, δεν αντέχει κανείς να ορθώσει το ανάστημά του για την εθνική εορτή της χώρας του, στις θρησκευτικές θα κολλήσουμε τώρα;
Ευαγγελισμός
και ο Υιός του Θεού Υιός ανθρώπου γίνεται,
ίνα του χείρονος μεταλαβών μεταδώ μοι του βελτίονος.
Εψεύσθη πάλαι Αδάμ και Θεός επιθυμήσας ου γέγονεν.
Άνθρωπος γίνεται Θεός ίνα θεόν τον Αδάμ απεργάσηται.
Ευφραινέσθω η κτίσις, χορευέτω η φύσις,
ότι Αρχάγγελος Παρθένω μετά δέους παρίσταται,
και το Χαίρε κομίζει, της λύπης αντίθετον.
Ο δια σπλάγχνα ελέους ενανθρωπήσας Θεός ημών, δόξα σοι’.
[Δοξαστικό Αίνων, Θεοφάνους]
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Λεφτά στον αέρα
Μια και όλα μεταφράζονται σε χρήμα, ακόμη και οι πιο καταστροφικές ενέργειες του ανθρώπου, ας δούμε μερικά στοιχεία που μας δίνει η εφημερίδα Guardian με αφορμή τον βομβαρδισμό της Λιβύης:
• Το κόστος πτήσης για τέσσερα αεροσκάφη Tornado GR4 είναι 35.000 λίρες την κάθε ώρα. Οι πύραυλοι Storm Shadow και Brimstone που εκτοξεύουν τα αεροσκάφη αυτά κοστίζουν 750.000 με 800.000 λίρες έκαστος.
• Τα 10 μαχητικά Typhoon έχουν κόστος πτήσης περίπου 70.000 λίρες την ώρα.
• Το υποβρύχιο HMS Triumph έχει ημερήσιο λειτουργικό κόστος μέχρι 200.000 λίρες, ενώ οι πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύει κοστίζουν 500.000 λίρες το τεμάχιο.
• Οι δυο φρεγάτες HMS Cumberland και HMS Westminster κοστίζουν την ημέρα περίπου 90.000 λίρες. Μάλιστα η HMS Cumberland επέστρεφε για απόσυρση, οπότε η πολεμική χρήση της είναι επιπλέον του κρατικού προϋπολογισμού.
Φαίνεται ότι κάπως έτσι επιχειρεί να μειώσει η Βρετανία το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Μπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε ανάλογες σκέψεις και για τις δικές μας επιχειρησιακές δαπάνες.
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Σκουπίδια forever!
Όνειρα γλυκά
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Κοσμικές αντιθέσεις
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Αρχαίο πνεύμα...
Τις απέλπιδες αυτές σκέψεις έκανα έχοντας τις προηγούμενες μέρες ακούσει διάφορα για κασέτες και στημένους αγώνες, για παράγκες και παραμάγαζα, και για άλλες αγνές πρακτικές που διέπουν τον κόσμο του επαγγελματικού ‘άθλητισμού’, και βλέποντας βέβαια κάθε τόσο τη συμπεριφορά των δήθεν φιλάθλων, και αυτών που τους προστατεύουν και τους ενθαρρύνουν. Χρειάζονται συγκρίσεις;
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Βιολιστές στη στέγη
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Ο επιβλέπων
Υ.Γ. Διαβάστε οπωσδήποτε το μεστό κείμενο του πατρός Ιωνά από την Ταϊβάν με τίτλο ‘Προσευχηθείτε για την Ιαπωνία’.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Είπαν...
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Επιδόματα
- Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ)
- Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ)
- Επίδομα προπέλας (Λιμενικό)
- Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ)
- Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο)
- Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.
- Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)
- Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης)
- Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ)
- Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων)
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Γλώσσα λανθάνουσα
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Σεισμός
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Αιώνιοι
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Το μνημόνιο της υγείας
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011
Ψηφιακή Σαρακοστή
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα κοινωνιολόγο Diane Broadnax, χρειαζόμαστε αποτοξίνωση αν:
1. Καθόμαστε να φάμε με το κινητό δίπλα μας
2. Κοιτάμε σε περισσότερες από μια οθόνες ταυτόχρονα (π.χ. στην τηλεόραση γράφοντας συγχρόνως μήνυμα στο κινητό)
3. Στέλνουμε SMS με το κινητό χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, την ώρα που βρισκόμαστε με κάποιον οικείο μας
4. Κοιμόμαστε με το κινητό ανοιχτό στο κομοδίνο
5. Παίρνουμε συστηματικά το λάπτοπ στο κρεβάτι
6. Είχαμε έσω και ένα καυγά με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο με αφορμή τις νέες τεχνολογίες
7. Γράφουμε μήνυμα στο κινητό ενώ οδηγούμε
8. Δεν βγαίνουμε πλέον έξω, αλλά προτιμούμε να μιλάμε μέσω «τσατ» με φίλους
9. Δεν κλείνουμε ποτέ το κινητό μας τηλέφωνο
10. Στις οικογενειακές συναθροίσεις κάθε μέλος βλέπει διαφορετική οθόνη (κινητό, τηλεόραση, κομπιούτερ).
Αντέγραψα τον παραπάνω ‘δεκάλογο’ από το περιοδικό ‘Ιωάννης ο Βαπτιστής’ [Μάρτιος 2011]. Ο συντάκτης του σχετικού άρθρου π. Δανιήλ Αεράκης προτείνει να βάλουμε στο φετινό μας πρόγραμμα και τη νηστεία από την ηλεκτρονική λαιμαργία και εξάρτηση. Μπορούμε;
Σάββατο 5 Μαρτίου 2011
Γραφή και ανάγνωση
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Ανεπηρέαστη γνώμη
Τώρα που το σκέφτομαι, η ιστορία μου θυμίζει το κλασικό παραμύθι του Άντερσεν για τα καινούργια ρούχα του βασιλιά. Μόνο το μικρό παιδί παρατηρεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, ενώ όλοι οι άλλοι είτε τον κολακεύουν ανερυθρίαστα είτε θαυμάζουν αυθυποβαλλόμενοι μέσα στην ατμόσφαιρα της γενικής αυταπάτης.