Στο βραδινό ηλεκτρονικό φυλλομέτρημα του ημερήσιου τύπου διαβάζω ότι συνελήφθη Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια και δη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τη Βελγική αστυνομία για υπόθεση διαφθοράς. Δεν έχει σημασία το συγκεκριμένο όνομα ή ο πολιτικός χώρος όπου ανήκει η συλληφθείσα. Αυτό που κυρίως προσέχω είναι το ίδιο το γεγονός της σύλληψης. Μπορούμε να διανοηθούμε να συλλαμβάνει στη χώρα μας η αστυνομία πρόσωπο (και μάλιστα αιρετό!) με ανάλογες πολιτικές ιδιότητες; Ούτε που θα περνούσε από το μυαλό κανενός ‘οργάνου’ να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, που θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκτόξευσή του σε παραμεθόριο σταθμό χωροφυλακής. Προφανώς στο Βέλγιο δεν γνωρίζουν από βουλευτικές ασυλίες ή άλλα παρόμοια ‘παραθυράκια’: εκεί οι διωκτικές αρχές δρουν ανεπηρέαστες από πολιτικές πιέσεις ή κομματικές μεθοδεύσεις, και το ίδιο υποπτεύομαι ότι ισχύει και για τη δικαιοσύνη. Για να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι υπόλοιποι τι ακριβώς σημαίνει ανεξαρτησία των εξουσιών.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ,ΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΝΟΜΙΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ στη χώρα μας χρειάζεται ένα Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από 5 ανώτατους δικαστές) για να αποφασίσει την παραπομπή σε δίκη υπουργού ή πρώην υπουργού για κάποιο έγκλημα, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση την αρμοδιότητα έχει ένα τριμελές δικαστικό συμβούλιο πρώτου βαθμού, δηλ. πρωτοδικείου.... Υπάρχει σύγκριση;
ΑπάντησηΔιαγραφή