Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ψήφισμα

Καθένας μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη για τα διαδικτυακά ψηφίσματα που κάθε τόσο γίνονται για ποικίλα θέματα τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος. Επειδή η ειδοποίηση που έλαβα σήμερα μας αφορά άμεσα στον ελληνικό χώρο, νομίζω αξίζει να σκεφθούμε να προσθέσουμε τη δική μας διαμαρτυρία εναντίον της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στην Ελλάδα από την Πρωτοχρονιά του καινούργιου χρόνου. Τουλάχιστον ας δείξουμε ότι δεν δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις κάθε είδους επινοήσεις των ΔυΝασΤών μας.
     Μπορείτε να ψηφίζετε ΕΔΩ, και ενημερώστε και άλλους!

3 σχόλια:

  1. κ. Παπαγιάννη καλημέρα,
    Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αντίστιξη ή για την ακρίβεια μια διαφορετική ανάγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος.
    Νομίζω πως τα πράγματα στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τόσο απλά.. Για την ακρίβεια όσοι από το πολιτικό σύστημα υποστηρίζουν με τόσο πάθος την διατήρηση της άρσης των πλειστηριασμών λέγουν τη μισή αλήθεια..
    Αν ανοίξει κάποιος έναν ισολογισμό μιας τράπεζας θα διαβάσει πως τα δάνεια που έχει δώσει η τράπεζα είναι Καταθέσεις + ίδια Κεφάλαια + δανεικά από άλλες τράπεζες ή την ΕΚΤ.
    Τα ίδια κεφάλαια είναι στο περίπου 10% του ενεργητικού και άλλο τόσο τα δάνεια από τη διατραπεζική και την ΕΚΤ. Άρα, το 70-80% είναι οι καταθέσεις...
    Όταν κάποιος δεν πληρώνει γιατί δεν μπορεί, η τράπεζα, διαγράφει το ποσό από τα ίδια κεφάλαια. Αν οι διαγραφές ξεπεράσουν τα ίδια κεφάλαια είτε θα πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου είτε να διαγράψει ανάλογες καταθέσεις (bail-in).
    Το περασμένο καλοκαίρι οι τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν με τα 50 δισ. ευρώ που διέθεσε ο EFSF και τα οποία αθροίστηκαν στο δημόσιο χρέος. Δηλαδή το σύνολο των Ελλήνων πλήρωσε 50 δισ. ευρώ για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Αν δεν χάσει το σπίτι αυτός που δεν έχει να πληρώσει, θα χάσει την κατάθεση αυτός που δεν αγόρασε σπίτι.
    Εσείς θα δεχόσαστε να χάσετε μέρος των όποιων καταθέσεών σας;
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
    Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρη, ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Δεν είμαι βέβαια ειδικός, αλλά οι τράπεζες δεν είναι αμέτοχες του όλου συστήματος που οδήγησε στην όλη χαοτική κατάσταση που ζούμε. Όλα αυτά τα χρόνια η κουβέντα γίνεται για τη διάσωσή τους. Αντιλαμβάνομαι ότι η "διάσωση" αυτή αφορά έμμεσα και τις καταθέσεις όλων μας. Το πρόβλημα είναι ότι για την τραπεζική διάσωση γίνονται ένα σωρό κινήσεις και πολύς θόρυβος. Για το κάθε μεμονωμένο "θύμα" της ιστορίας ενδιαφέρεται κανείς;
    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή