Στον απόηχο του περασμένου Σαββάτου με τα συλλαλητήρια και τα δακρυγόνα του και της πρωθυπουργικής συνέντευξης της Κυριακής με τις αναμενόμενες δηλώσεις και ερμηνείες για το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Πρεσπών για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, έμεινα με μια απορία. Άκουσα ότι η συμφωνία θα κάνει τη Θεσσαλονίκη ‘ατμομηχανή της ανάπτυξης’, ‘πρωτεύουσα των Βαλκανίων’ και άλλα υπερθετικά (εδώ παραδόξως η υπέρθεση είναι συνώνυμη της υπόθεσης – ΑΝ και ΘΑ, προσφιλή λεκτικά μόρια των πολιτικών). Αλήθεια; Με ποιον τρόπο; Για τόσο ανόητους μας περνούν μερικοί υψηλά ιστάμενοι; Μας εμποδίζει κανείς τώρα να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε με τους βόρειους γείτονες και να αναπτύσσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις; Απ’ όσο ξέρω, και εκείνοι έρχονται σε μας για τουρισμό και εμείς πάμε σ’ εκείνους για τα καζίνα (τρομάρα μας) και τους οδοντιάτρους τους. Και πώς ξαφνικά θα αλλάξουν όλα ΑΝ εμείς τους παραδώσουμε επίσημα το όνομα που ως τώρα χρησιμοποιούν ανεπίσημα; Η μόνη λύση που μπορώ να σκεφθώ είναι να τυλίξουμε το χαρτί της συμφωνίας και να το κάνουμε προσάναμμα για το καζάνι της ατμομηχανής: τουλάχιστον να πιάσει τόπο.
Υ.Γ. Κάπως έτσι φαντάζεται τη… Θεσσαλονίκη του μέλλοντος η κυβέρνηση.
ΛΙΤΟ,ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπε άρθρο 7: προβλέπεται πλέον αμυντική συνεργασία Σκοπίων - Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται ο εν εξελίξει στρατηγικός
ΑπάντησηΔιαγραφήσχεδιασμός της Άγκυρας (πρόβλεψη κατασκευής μεγάλης τουρκικής στρατιωτικής βάσης).
Συναφώς αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τη μελέτη του ειδικού τουρκολόγου στρατηγικού αναλυτή Ταξιάρχου Μηνάγια (έχει υπηρετήσει σχεδόν 10 έτη ως ακόλουθος άμυνας και στρατιωτικός ακόλουθος) σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Ειδικά προσέξτε το 20ο σημείο της νέας στρατηγικής της Τουρκίας (μέχρι την ολοκλήρωση του Εγγράφου της Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας :
"20. Μη αναγνώριση της νέας ονομασίας των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία".
Αυτό το τελευταίο, για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές μεταφράζεται σε κατάρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και μόνο που οι Τούρκοι έχουν θέση ως πολιτικοστρατιωτικό στόχο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλειά τους την συμφωνία των Πρεσπών πρέπεινα μας ωθήσει να ξαναδιαβάσουμε το ελληνικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (βλ. την επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους συνδέσμους που παραπέμπουν στην ειδική ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ημερίδα, τις αναλυτικές εξηγήσεις του έλληνα ΥΠΕΞ κτλ κτλ).
Όμοια και τις θέσεις για την εν λόγω συμφωνία του ΠτΔ (Πρόεδρος Δημοκρατίας)
Επίσης, για την κατανόηση των ανωτέρων είναι ζωτικής σημασίας η εις βάθος κατανόηση των αποτελεσμάτων που παράγονται εκ της εντάξεως και συμμετοχής της Χώρας μας (όπως και κάθε Χώρας) στην ΕΕ (Ευρωζώνη) και ΝΑΤΟ, ήτοι:
Safety, Security, Stability και Peace.
🦉🦉🦉
Το άρθρο του Ταξιάρχου Χρίστου Μηνάγια ("Προς νέα στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη Δύση;),σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://m.liberal.gr/#/app/article216968/homepage