Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Μνημεία

Προ ημερών έγινε πρωτοσέλιδο στον ελληνικό τύπο ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας για γύρισμα σκηνών τηλεοπτικής σειράς του BBC στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Κατόπιν ωριμοτέρας σκέψεως και σχετικών ενεργειών η απόφαση αναθεωρήθηκε, η άδεια δόθηκε, όλα έγιναν μέσα σε μια μέρα, κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.


     Χθες βράδυ, σε μια υπηρεσιακή επίσκεψη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκα μπροστά στο θέαμα της φωτογραφίας: ένα γιγάντιο ‘πανώ’ κρεμασμένο στο άνοιγμα της αψίδας του Γαλερίου (κοινώς Καμάρα) με κάποιο ‘αριστερό’ σύνθημα από αυτά της μόδας (κάτι ‘ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των μεταναστών’). Ας μην ασχοληθούμε εδώ με το περιεχόμενο. Σημασία έχει ότι ο τρόπος ανάρτησής του έδειχνε (χωρίς να χρειάζονται άλλα αποδεικτικά μέσα) ότι κάποιοι σκαρφάλωσαν πάνω στο μνημείο (μέρα; νύχτα; Κύριος οίδε) και κρέμασαν το τσόλι τους εκεί. Απορία: κανείς δεν τους είδε; Κανείς δεν κατέγραψε το περιστατικό; Κι αν υποθέσουμε ότι πράγματι η ενέργεια πέρασε απαρατήρητη και παρήλθε το αυτόφωρο, κανείς αρμόδιος (π.χ. η Εφορία Αρχαιοτήτων – εκεί κοντά εδρεύει, στη Ροτόντα) δεν συγκινήθηκε ώστε να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή του;
     Φαντάζομαι όμως ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συγκληθεί κάποιο συμβούλιο, να ληφθεί απόφαση, να παραγγείλουν γερανό, να εγκριθεί το ανάλογο κονδύλι, να… να… Τεχνικό το θέμα, βλέπετε. Χώρια που κάποια μέλη ίσως να έχουν αντιρρήσεις για ιδεολογικούς λόγους. Επιπλέον, θα σημειωθούν αντιδράσεις ‘κοινωνικά ευαίσθητων’ φορέων και πολιτικών χώρων, πού να μπλέξουμε τώρα με όλους αυτούς; (πετούν και μπογιές, σπάζουν και τζάμια…).  Ας ασχοληθούμε με κάτι πιο απλό όπως τα γυρίσματα του BBC. Εκεί τουλάχιστον έχουμε να κάνουμε με πολιτισμένους ανθρώπους.

1 σχόλιο:

  1. Και οι πολίτες δέν αντιδρούν πιά σέ παρόμοιες καταστάσεις.Φοβούνται.Ισως.Τί θλιβερο νά μήν μπορείς να υπερασπιστείς τήν χώρα σου.Καί ολο αυτό τό ξέφραγο αμπέλι τό λέμε "Δημοκρατία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή