Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Συστήματα Υγείας

Αντιγράφω από τη Guardian:
     ‘Το βρετανικό NHS ονομάσθηκε ως το καλύτερο σύστημα φροντίδας υγείας από μια διεθνή ομάδα ειδικών που χαρακτήρισαν την παρεχόμενη φροντίδα ως ανώτερη από εκείνη άλλων χωρών που ξοδεύουν πολύ περισσότερα για την υγεία.
     Η ίδια μελέτη καυτηρίασε την φροντίδα υγείας στις ΗΠΑ ως τη χειρότερη παγκσμίως. Παρά το ότι βάζει τα περισσότερα χρήματα στην υγεία, η Αμερική αρνείται την παροχή φροντίδας σε πολλούς ασθενείς που έχουν ανάγκη διότι δεν έχουν ασφάλιση.
     Η σχετική έκθεση παρουσιάσθηκε από το Commonwealth Fund, ένα ίδρυμα με έδρα την Ουάσιγκτον που είναι σεβαστό ανά τον κόσμο για την ανάλυση της απόδοσης των συστημάτων υγείας διαφόρων χωρών. Για την έκθεση αυτή το ίδρυμα εξέτασε διάφορους δείκτες απόδοσης για 11 χώρες που περιλαμβάνουν λεπτομερή στοιχεία από ασθενείς, γιατρούς, και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας’.

      Στις 11 χώρες της συγκεκριμένης έκθεσης δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Ωστόσο, φαντάζομαι ότι οι ενδιαφερόμενοι ειδικοί θα μπορούσαν να ψάξουν εκεί μέσα και να βρουν τι κάνει ο καλύτερος και τι ο χειρότερος, τι μπορούμε να υιοθετήσουμε και τι πρέπει να απορρίψουμε στη δική μας ιατρική πρακτική. Όχι ότι δεν τα ξέρουμε: όλα ανάγονται στην περίφημη ‘πολιτική βούληση’, την οποία διαθέτουν όχι μόνο οι κατ’ επάγγελμα πολιτικοί, αλλά και οι ποικίλοι ‘φορείς’ που εμπλέκονται στα της υγείας. Άλλη Βαβέλ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου