Δεν γνωρίζω τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε προχθές σε ράντζο ένας ασθενής (από τους 165 που συνολικά εισήχθησαν εκείνη τη μέρα) στο Αττικό Νοσοκομείο, ούτε αν έφταιξε σε κάτι η γιατρός συντονίστρια της εφημερίας που συνελήφθη μετά τη λήξη της βάρδιας της και υποβλήθηκε σε κράτηση και λήψη αποτυπωμάτων ως κοινή εγκληματίας. Σ' ένα κράτος όμως όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι ποικίλοι 'υβρισταί και βίαιοι και λίαν ασελγώς διακείμενοι' (για να θυμηθούμε τον 'Υπέρ αδυνάτου' λόγο του Λυσία) και κάθε είδους παραπτωματίες, να υποθέσουμε ότι οι δυνατότητες του νόμου εξαντλούνται στο να συλλάβει μια γιατρό που έβαλε τον ασθενή σε ράντζο, όπως και 30 άλλους, αντί να τον στείλει στο σπίτι του και να 'κλείσει' την εφημερία; Η νομική επιστήμη μας λέει ότι οι ποινές πρέπει να είναι σύμμετρες προς το αδίκημα--αν βέβαια υπήρξε αδίκημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ φοβούμαι όμως ότι οι όποιες αποφάσεις συχνά λαμβάνονται υπό την πίεση του λαϊκισμού και 'προς το θεαθήναι', και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την προστασία της υγείας ούτε με την αποκατάσταση της όποιας τάξεως. Εφόσον μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο απεφάνθη κάποτε ότι δεν υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία, έτσι πρέπει να είναι. Άσχετα αν έξω βρέχει, η τηλεόραση λέει ότι ο καιρός είναι καλός. Ποιον θα πιστέψουμε: τον ουρανό ή την τηλεόραση;
Συμφωνώ και επαυξάνω. Άσε που κατά τη γνώμη μου δεν στοιχειοθετείται καν το αδίκημα της έκθεσης, για το οποίο συνελήφθη η γιατρίνα. Η έκθεση (άρθρ. 306 του Ποινικού Κώδικα) απαιτεί δόλο (έστω και ενδεχόμενο) να αφήσεις κάποιον αβοήθητο. Δεν νομίζω ότι όσοι ασθενείς, λόγω έλλειψης άλλων κλινών, παρέμειναν στα ράντζα, αφέθηκαν με δόλο αβοήθητοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτελεί ντροπή για πολιτεία και λειτουργούς αυτής η σύλληψη της γιατρού και μάλιστα εντυπωσιακά με χειροπέδες και τα σχετικά, αμέσως μετά το ξενύχτι της εφημερίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, οι διοικούντες και οι ασκούντες την μεγάλη και μικρή εξουσία σ' αυτή τη χώρα έχουν απωλέσει προ πολλού το σημαντικότερο προσόν ενός ανθρώπου: το κοκκίνισμα!
Κατάντια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ. Ταρ.
Όταν χρόνια πριν η παραμονή ασθενούς σε ράντζο ήταν "ρουτίνα" ίσχυε ο ίδιος Ποινικός Κώδικας (σημ. ισχύει από το 1950), αλλά δεν είχαμε δει καμιά σύλληψη, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε αδίκημα!!!Νέα ήθη στα νομικά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομικός