Τα ποσοτικά μεγέθη ανέκαθεν είχαν μια γοητεία για τους επιστήμονες. Η ποιότητα δεν μπορεί να μετρηθεί εύκολα με αντικειμενικό τρόπο, καθώς διαφέρει από εκτιμητή σε εκτιμητή. Οι αριθμοί όμως έχουν άλλη χάρη! Έτσι, οι κλίμακες μέτρησης διαφόρων μεγεθών, φαινομένων και παραμέτρων έχουν γίνει περισσότερες από τα μεγέθη που μετρούν. Στον μακρύ κατάλογο των κλιμάκων προστέθηκε λίαν πρόσφατα και η κλίμακα ‘Ζ’, που απλά εκφράζει το μέγεθος μιας οικονομικής ‘προμήθειας’, της κοινώς λεγόμενης ‘μίζας’.
Η κλίμακα είναι απλή. Οι βαθμοί της είναι οι δυνάμεις του 10 (ή ο αριθμός των μηδενικών μετά το 1). Έτσι, Ζ-0 ισοδυναμεί με 1 ευρώ, που δίνει κανείς ως φιλοδώρημα στο παιδί που φέρνει την πίτσα ή τη γλάστρα. Ζ-1 είναι 10 ευρώ (πουρμπουάρ για δείπνο σε ακριβό εστιατόριο). Ζ-2 (όπως μου λένε) είναι περίπου το ποσό που σου αγοράζει ένα συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτου από την αρμόδια υπηρεσία. Ακολουθούν μεγαλύτεροι βαθμοί που εξασφαλίζουν διπλώματα οδήγησης, άδειες οικοδομών, συμβόλαια με το Δημόσιο, και πάει λέγοντας. Λέγεται ότι με Ζ-6 μπορεί να διαλυθεί ένα κόμμα, ενώ με Ζ-7 και πάνω ίσως πέφτει και κυβέρνηση.
Οι φήμες ότι το Ζ είναι το αρχικό μεγάλης ξένης εταιρείας ηλεκτρικών ειδών είναι τελείως ανυπόστατες. Ζ σημαίνει απλά ‘Ζούλα για να Ζούμε’.
ΑΝΗΡ ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥΧ Ο ΜΗ ΑΔΙΚΩΝ, ΑΛΛ' ΟΣΤΙΣ ΑΔΙΚΕΙΝ ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ ΜΗ ΒΟΥΛΕΤΑΙ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκαιος δεν είναι αυτός που δεν διαπράττει αδίκεημα, αλλά όποιος μπορεί να το πράξει και δεν θέλει... (ΦΙΛΗΜΩΝ)