Εδώ και μέρες στην κεντρική σκηνή της επικαιρότητος ‘πρωταγωνιστεί’ μια κοπέλα που ομολόγησε ότι σκότωσε τέσσερα βρέφη, ενώ υπάρχουν υποψίες και για πέμπτο. Δεν βλέπω γενικά τηλεόραση, ούτε ξέρω κάτι παραπάνω από όσα γράφονται και ακούγονται. Ας καταθέσω εδώ μερικές γενικές σκέψεις.
Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να συμπεράνει κάποιος ότι πρόκειται για ψυχοπαθολογική προσωπικότητα, με ή χωρίς ιστορικό κακοποίησης όπως έχει αναφέρει η ίδια. Και όμως, όπως μάθαμε, επί ένα έτος τα τηλεοπτικά κανάλια την πρόβαλαν κατ’ επανάληψη με συνεντεύξεις και άλλες παρουσίες (κάποιοι μίλησαν και για χρηματική αμοιβή για τις παρουσίες αυτές). Δεν έχω ψευδαισθήσεις για τα δεοντολογικά κριτήρια των καναλιών στην επιλογή των προσώπων και των θεμάτων που εκθέτουν. Δυστυχώς η εικόνα του ‘serial killer’, του κατά συρροή δολοφόνου, έχει γίνει ιδιαίτερα ‘δημοφιλής’ (ζητώ συγγνώμη για τον μακάβριο όρο, που όμως αποδίδει την πραγματικότητα) στην τηλεοπτική βιομηχανία, και το συγκεκριμένο θέμα ήταν ‘κομμένο και ραμμένο’ στα μέτρα της. Εδώ όμως γεννάται το ερώτημα: τι ρόλο παίζει το περιώνυμο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει περιορισμούς στην προβολή στο κοινό ενός ψυχικά αρρώστου ατόμου; Δεν βρέθηκε κάποιος σοβαρός ψυχίατρος ή άλλος υπεύθυνος να ζητήσει ένα εμπάργκο σ’ αυτές τις προβολές, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη εξέταση του προσώπου για περαιτέρω βοήθεια; Αλλά προφανώς οι σοβαροί άνθρωποι δεν παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές.
Όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά περιστατικά, αναζητούνται εκ των υστέρων ευθύνες και υπαιτιότητες σε διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε σωστές και άλλοτε εσφαλμένες. Η ψυχοπαθολογία δεν πρόκειται να εξαφανισθεί από την κοινωνία. Το ζητούμενο πρέπει να είναι οι πάσχοντες να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να μπαίνουν σε προγράμματα θεραπείας και παρακολούθησης, για λόγους ασφάλειας τόσο των ιδίων όσο και άλλων προσώπων. Μαγικές λύσεις φυσικά δεν υπάρχουν, ούτε αυτό αποτελεί απόλυτη εγγύηση ότι θα αποτραπεί κάθε κακό. Ωστόσο, οι ασθενείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται δημόσιο θέαμα. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία, και αυτό θα πρέπει να ισχύει ακόμη και όταν έχουν εγκληματήσει. Έστω κι αν αυτό σημαίνει λιγότερη τηλεθέαση.