Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος σε χθεσινό άρθρα του στην Καθημερινή («Βαλκανικές ακροβασίες σε εθνικά θέματα») επισημαίνει ότι την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στο σκοπιανό κοινοβούλιο (όπως και να κατορθώθηκε αυτή, με ανταλλάγματα και εξαγορές ψήφων) πρέπει να την ακολουθήσει η ολοκλήρωση «όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», και μόνο τότε να έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση. Για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει ούτε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο καθηγητής τονίζει ότι είναι ασυγχώρητη ελαφρότητα από τη δική μας πλευρά να λέμε ότι αρκεί που ψηφίσθηκαν από το εκεί κοινοβούλιο οι μεταρρυθμίσεις. και να σπεύδουμε να κινήσουμε και την εδώ διαδικασία της κύρωσης. Κι ακόμη, υπογραμμίζει (με παραδείγματα) ότι εδώ είναι Βαλκάνια και ότι δυστυχώς οι υπογραφές, ακόμη και στο πιο επίσημο επίπεδο, συχνά δεν γίνονται σεβαστές από αυτούς που τις βάζουν.
Τι να πει κανείς; Με τις δικές μας εύκολες υποχωρήσεις και τις πονηρές υπαναχωρήσεις των άλλων, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η βαθμιαία συρρίκνωση του έθνους μας και της αξιοπρέπειάς του. Δεν τα γνωρίζουν αυτά όσοι επείγονται να κλείσουν το θέμα όπως-όπως; Αν δεν τα σκέφτονται, είναι αφελείς και ανίκανοι. Αν τα σκέφτονται αλλά τα παραβλέπουν, είναι επικίνδυνοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να χειρίζονται μείζονα εθνικά ζητήματα. Η χθεσινή αποχώρηση των ‘Ανεξαρτήτων Ελλήνων’ και του αρχηγού τους από την κυβέρνηση ήρθε πολύ αργά: θα έπρεπε να είχε γίνει μόλις εξαγγέλθηκε η επικείμενη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Τότε ίσως να πιστεύαμε τον αποχωρήσαντα υπουργό άμυνας και τις κόκκινες γραμμές του.
Μία σκέψη μου να μοιραστώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αξιότιμος καθηγητής σε όλα τα άρθρα του που προσπαθεί να αποδομήσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό Ζήτημα, πρέπει, εάν θέλει να τα διαβάζουμε με προσοχή και χωρίς να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΊΑΣ (ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).
Δυστυχώς, πουθενά δεν το αναφέρει αυτό ενώ ο Κοτζιάς (ο οποίος τον είχε φοιτητή) του έχει εξηγήσει step by step το σκεπτικό της συμφωνίας
(βλ. ημερίδα ΥΠΕΞ για τη συμφωνία των Πρεσπών, στις 19 Ιουλίου 2018).
Γενικώς για τις επιπτώσεις της συμφωνίας βλ. και το άρθρο του
Ν. Μέρτζου🐳🐳🐳
Ο αξιότιμος κ. Καθηγητής δέχεται ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ λύση σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία🙄🙄🙄
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα;;;
Βλ. ομιλία του στην ημερίδα του ΥΠΕΞ για τη συμφωνία των Πρεσπών στις 19 Ιουλίου 2018.
Επειδή γράφει συχνά και πολλά άρθρα εναντίον της συμφωνίας καλό θα ήταν να διευκρινίζει ότι ΣΥΜΦΩΝΕΊ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Αυτό θα ήταν ηθικά σκόπιμο διότι ο μέσος έλληνας πρωτίστως διαμαρτύρεται ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Όταν λοιπόν κάποιος διαβάζει τα άρθρα του Καθηγητή, θεωρεί ότι η συμφωνία δεν είναι καλή πρωτίστως λόγω της χρήσης του όρου Μακεδονία.
Κάπως έτσι...
Ναι άλλα έτσι δεν γίνεται δουλειά στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις.
Αυτά που για το δικό μας λαό είναι εθνικά δίκαια, να μην περιμένουμε οι άλλοι να μας τα αναγνωρίσουν εφόσον διακυβεύονται δικά τους ζωτικά συμφέροντα.
Οι διακρατικές σχέσεις διέπονται από συμφέροντα και από το ισοζύγιο ισχύος και δικαίου (βλ. Θουκυδίδη).
Η φύση των ανθρώπων (εγωιστική και ηδονιστική) οδηγεί σε πολεμικές συγκρούσεις για την εξασφάλιση του συμφέροντος.
Η διπλωματία είναι το εργαλείο για να απεγκλωβίζεται η δυναμική του πολέμου μεταξύ κρατών.
Κάπως έτσι🙄🙄🙄
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑ- ΚΤΗΡΙΖΕΙ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΙΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσχάτη προδοσία. Τα υπόλοιπα, είναι για να συζητούμε. Όσο για τον Ν.Μέρτζο, http://www.antibaro.gr/article/21783.
ΑπάντησηΔιαγραφή