Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Παραπτώματα

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής (1/11/ 2018) διαβάζω: «Ενημέρωση για τις νομικές ενέργειες… παρείχε ο συνήγορος της οικογένειας...».
     Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με το συμβάν, αλλά με το ρήμα «παρείχε» της κύριας πρότασης, που χρησιμοποιείται συχνά και λανθασμένα από τα Μέσα. Είναι σε χρόνο παρατατικό, δηλαδή δηλώνει κάτι που γινόταν επί κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν. Αλήθεια, επί πόσες ώρες/μέρες/εβδομάδες «παρείχε» ενημέρωση ο συνήγορος; Υπάρχει στη γλώσσα μας και ο καημένος ο αόριστος («παρέσχε»), που μας δείχνει ότι κάτι έγινε μία φορά και τελείωσε. Δεν είναι ούτε αρχαϊσμός ούτε τίποτε ακατανόητο να πούμε ότι «ο συνήγορος παρέσχε ενημέρωση». Και αν αυτό μας πέφτει βαρύ, ας πούμε «έκανε ενημέρωση» ή απλώς «ενημέρωσε». Γιατί να ασχημίζουμε χωρίς λόγο τη γλώσσα μας;

[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 7/11/2018]

2 σχόλια:

  1. Και να 'ταν μόνο αυτό; Όταν τους τα λες σε κοιτάζουν σαν να είσαι εξωγήινος ακόμη και συνάδελφοι τάχα και εκπαιδευτικοί. Πληγωμένη ιστορία και μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΩΣ,ΔΙΑΝΥΟΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ: 1)ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,2)ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΔΕΙΑΣ, 3)ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,4)ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,5)ΑΠΡΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ,ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ,ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ,ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή