Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Παραγραφή

Η αθάνατη ελληνική δημόσια διοίκηση δεν παύει να μας ξαφνιάζει, συνήθως προς την κατεύθυνση της κώφωσης (αυτό που λέμε λαϊκά "Μας κούφανες") ή της αλωπεκίας ("Μας καράφλιασες"). Πρόσφατο δείγμα περιλαμβάνει η παρακάτω επιστολή αναγνώστη της Καθημερινής, που την παραθέτω προς γνώσιν, αν όχι προς τέρψιν.

     Mια κυρία προχθές μου είπε ότι παρέλαβε ένα γράμμα από την Tροχαία, που την ειδοποιούσε ότι της είχε επιβληθεί ένα πρόστιμο A ευρώ γιατί είχε σταθμεύσει παράνομα στην οδό B, πριν από 11 χρόνια! H κυρία νόμισε ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Eξάλλου πώς ήταν δυνατόν, ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια, να θυμάται εάν είχε παρκάρει κάπου νόμιμα ή παράνομα. Διαμαρτυρήθηκε λοιπόν στους αρμόδιους, που όμως την πληροφόρησαν ότι το αδίκημα της παράνομης στάθμευσης παραγράφεται μόνο μετά από 20 χρόνια! Kαι θεωρώ φυσιολογικό να παραγράφονται τα οποιαδήποτε αδικήματα μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν μη τι άλλο για να ξεκαθαρίζουν τα αρχεία της Δικαιοσύνης.
     Aλλά θα πρέπει η παραγραφή αυτή να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα του αδικήματος. Δηλαδή, άλλος ο χρόνος παραγραφής για ένα απλό πταίσμα και άλλος για μια κλοπή, ή ένα έγκλημα, ή μια ανθρωποκτονία. Kαι εάν η παραγραφή μιας απλής παράνομης στάθμευσης είναι 20ετής, τότε μήπως η παραγραφή μιας ληστείας θα πρέπει να είναι 100ετής; Eπίσης ένα αδίκημα, όσο σοβαρό ή επιπόλαιο και να είναι αυτό, εφόσον «συνεχίζεται» ακόμα, είναι λογικό να μην υπάρχει οποιαδήποτε παραγραφή του. Tελικά, μετά τις παραπάνω σκέψεις, θυμήθηκα την περίπτωση παρανομίας του κ. Tσοχατζόπουλου για την οποία, από τα MME πληροφορηθήκαμε, ότι υπάρχει περίπτωση παραγραφής της. Aν είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο! Πολύ μάλλον, που το αδίκημα της δωροληψίας του συνεχίζεται έως και σήμερα, αφού γίνονται αγοραπωλησίες με τα προϊόντα της παράνομης πράξης του. Oι υπεύθυνοι τι λένε; Mήπως θα έπρεπε να μας ενημερώσουν σχετικά;
     Nικος Δυοβουνιωτης - Πολιτικός μηχανικός - Kηφισιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου