Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ας σκεφθούμε, κι ας πράξουμε

Δυστυχώς το εφτάχρονο αγόρι που είχε χάσει το μάτι του το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Χαλκίδα έχασε χθες και τη ζωή του. Ας αγνοήσουμε προς στιγμήν όλα τα υπόλοιπα θύματα παρόμοιων ‘βομβιστικών’ εκδηλώσεων, φέτος ή σε προηγούμενα χρόνια, και ας σκεφθούμε λίγο το πιο αθώο θύμα: το παιδάκι με το εξαπτέρυγο που παραστεκόταν περήφανο στον ιερέα πατέρα του στο κορύφωμα της λατρευτικής ζωής της εκκλησίας μας, την Ανάσταση. Ας σκεφθούμε ακόμη, με τί καρδιά θα μπορέσει ποτέ να ξαναψάλει ο πατέρας αυτός το ‘Δεύτε λάβετε φως’ τέτοια βραδιά. Και επιτέλους, ας αποφασίσουμε κι ας κάνουμε κάτι για να μη ξαναγίνει το κακό.  

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς! Άλλοτε βομβιστικές επιθέσεις από γνωστούς-αγνώστους και άλλοτε βομβιστικές εκδηλώσεις "κατ' έθιμο"!! Και τελικά δεν μου ήταν άγνωστα τα πρόσωπα. Στο παρελθόν είχα συμψάλει με τον πατέρα του σε κάποιες Θ.Λειτουργίες στη Δροσιά Χαλκίδος που πήγαινα...
    Ο Θεός να δώσει παρηγοριά σε όλους!
    Μιλτιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιμυθείς!
    Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι πολιτεία και κοινωνία δεν κάνουν κάτι το ουσιαστικό για την πρόληψη των θλιβερών αυτών γεγονότων...
    Είναι κρίμα κάθε Πάσχα - και όχι μόνο - να θρηνούμε νεκρούς και τραυματίες (βεγγαλικά και τροχαία) και να περιοριζόμαστε σε ευχές και προσδοκίες. Το ότι, μόνη της η Αστυνομία δεν μπορεί να τα προλάβει όλα είναι ευνόητο, άλλο τόσο ευνόητο είναι όμως ότι, ουδείς της συμπαρίσταται!
    Αντίθετα μάλιστα, η διαφήμιση των ακραίων εθίμων και συνηθειών από τα ΜΜΕ δημιουργεί και το κατάλληλο κλίμα για τα τραγικά συμβάντα.
    Να πούμε και κάμποσες από τις υπερβολές που εκστομίζουν στόματα, ακόμα και υπεύθυνων υπουργών ή άλλων προσώπων με απήχηση;
    Έστω λοιπόν:
    1. "Διαφημίζονται" κατά κόρον και από επίσημα χείλη οι διελεύσεις από διάφορους δρόμους σε σύντομο χρόνο, προτρέποντας τους πολίτες να οδηγούν υπερβαίνοντας το όριο ταχύτητας.
    2. Διαφημίζονται κατά κόρον δραστηριότητες με βεγγαλικά, ρουκέτες, χαλκούνια κλπ. (Βροντάδο, Αιτωλοακαρνανία κλπ.) ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες και τουρίστες.
    3. Η τηλεόραση δείχνει κάθε χρόνο το έθιμο με τα σταμνιά και τους μπότηδες στην Κέρκυρα κατά την πρώτη Ανάσταση. Εξακοντίζονται από ύψος τεράστια πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (για να κάνουν περισσότερο θόρυβο, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνα). Ωραίο το θέαμα, η Αστυνομία κάνει ότι μπορεί, αλλά πολλές φορές τραυματίζονται άνθρωποι. Παλαιότερα δεν πετάγαμε μεγάλα δοχεία ούτε κάτι τεράστιους χρωματιστούς μπότηδες για να κάνουμε επίδειξη... Πολλά μεν, αλλά μικρά πήλινα δοχεία ρίχναμε και χωρίς να τα γεμίζουμε με νερό.
    Αλλά στη χώρα μας, έχουμε μάθει να είμαστε επιμυθείς και να δείχνουμε τη συμπόνια μας στα θύματα και να κλαίμε κατόπιν εορτής...
    Ποιος μπορεί να παρηγορήσει τώρα τους γονείς του μικρού παιδιού;
    Μήπως, λέω μήπως, θάπρεπε να κάνουμε και καμιά διαδήλωση ή μεγάλη διαμαρτυρία για όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή