Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μια Ατλαντίδα στην Ευρυτανία

"Το νερό ξεχύθηκε ορμητικό και κάλυψε τα πάντα. Είκοσι χωριά, δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια, καλλιέργειες και δέντρα, σχεδόν 90.000 στρέμματα γης «πνίγηκαν». Ήταν Ιούλιος του 1965. Το υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών, το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης, ευαγγελιζόταν την αναβάθμιση της ενεργειακής παραγωγής της Ελλάδας και ήταν πλέον πραγματικότητα. Ωστόσο, για τους 2.000 κατοίκους της περιοχής στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ήταν ο υγρός τάφος μέσα στον οποίο θάφτηκε κάθε τι γνώριμο και αγαπημένο. Στις αναμνήσεις τους ένα μνημείο είχε ξεχωριστή θέση, η «Παναγία της Επισκοπής». Το εκκλησάκι του 8ου αιώνα, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας, βρισκόταν πλέον στον βυθό της λίμνης".

Έτσι μας εισάγει σημερινό δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ στην αφήγηση μιας επιτυχημένης καταδυτικής προσπάθειας μιας ερασιτεχνικής ομάδας αυτοδυτών με την ονομασία 'Τηθύς' (η σύζυγος του Ωκεανού στη μυθολογία) να βρουν τη βυθισμένη εκκλησία. Ένα μικρό κομμάτι μιας άγνωστης σύγχρονης ιστορίας. Όσοι θέλουν, μπορούν να βρουν σχετικές φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Λίμνης των Κρεμαστών ΕΔΩ, καθώς και την κάτοψη του ναού και το πρόγραμμα της καταδυτικής αποστολής στη σελίδα της 'Τηθύος'. Αξίζει μια επίσκεψη.

Ευχαριστίες στον συμφοιτητή που μου έστειλε το αρχικό δημοσίευμα.

2 σχόλια:

  1. Από την πάλαι ποτέ Επισκοπή διασώζεται μονάχα το …μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Γέφυρας Επισκοπής ,με τρείς μαθητές και τη δασκάλα τους ! Και λόγω Καλλικράτη μάλλον για τελευταία χρονιά !
    Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη αυτή περιοχή .

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τεχνητή αυτή λίμνη (παρά το αναμφισβήτητο όφελος από την κατασκευή της) είχε και άλλες παράπλευρες απώλειες. Μια από αυτές ήταν και η εξαφάνιση της παλαιάς Ι.Μ. Τατάρνας από κατολισθήσεις. Η νέα Μονή (σε ασφαλή θέση) έχει πολλά κειμήλια και αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς. Εκτός των άλλων το περιβάλλον αποζημιώνει τον επισκέπτη και με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή