Δεν πρόκειται ακριβώς για συνηθισμένη είδηση, και την αντιγράφω αυτούσια από την Καθημερινή. Μιλάει μόνη της, δεν χρειάζεται σχολιασμό, και ευχής έργο θα ήταν να βρει μιμητές και παρ’ ημίν σε περιπτώσεις καθημερινής ανάγκης, που ασφαλώς υπάρχουν.
‘Με τη δύναμη της αλληλεγγύης και μια… σκυταλοδρομία βιβλίων, μια μικρή κοινότητα κατάφερε να μετακόμισει ένα ολόκληρο βιβλιοπωλείο. Περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα που ξεκινούσε από το παλιό κατάστημα και οδηγούσε στο νέο, ένα τετράγωνο μακριά. Το κάθε βιβλίο περνούσε από χέρι σε χέρι για να καταλήξει σε κάποιο ράφι του νέου βιβλιοπωλείου.
«Ήταν τόσο συγκινητικό», παραδέχεται η ιδιοκτήτρια, Μισέλ Τάπλιν, που διατηρεί το βιβλιοπωλείο Serendipity Books στο Τσέλσι του Μίσιγκαν από το 2017.
Όπως λέει η ίδια, όταν ανακοίνωσε πως μετακομίζει, όλοι οι τακτικοί πελάτες της τη ρώτησαν το ίδιο: «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;».
Η ίδια είχε την ιδέα μιας «γέφυρας βιβλίων», ιδέα που μετέφερε μέσω social media και πόστερ στη γειτονιά. Περίμενε βοήθεια, αλλά οπωσδήποτε όχι τέτοια μαζική ανταπόκριση. «Για εμένα ήταν σοκ να βλέπω όλους αυτούς τους υποστηρικτές και τους ανθρώπους έτοιμους να βοηθήσουν», λέει.
Οι εθελοντές όλων των ηλικιών σχημάτισαν δύο σειρές, η μία απέναντι από την άλλη, που έστριβαν στη γωνία και κάλυπταν τα εκατό μέτρα απόστασης μεταξύ του παλιού και του νέου βιβλιοπωλείου. Έτσι, η μεταφορά των 9.100 βιβλίων, ταξινομημένων αλφαβητικά και ανά είδος, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από δύο ώρες!
Μεταξύ των γνωστών και αγνώστων εθελοντών υπήρχαν μια 91χρονη κυρία καθώς και ένα εξάχρονο παιδί.
«Ήταν μια μαζική προσέλευση της κοινότητας», ανέφερε ο Πάτρικ Κόνλιν, ένας από τους εθελοντές ο οποίος συμπτωματικώς διατηρούσε το δικηγορικό του γραφείο στον χώρο που θα στεγάζει το νέο βιβλιοπωλείο της Τάπλιν.
«Ήταν πολύ ωραία. Κάθε φορά που γέμιζε ένα ράφι, όλοι ξεσπούσαν σε πανηγυρισμούς», λέει ο ίδιος, που ήταν ο τελευταίος της ουράς.
Η Τάπλιν αποφάσισε να μετακομίσει, καθώς ο νέος χώρος είναι σχεδόν διπλάσιος από τον προηγούμενο και χωρίς σκάλες, κάτι που τον καθιστά πιο προσβάσιμο’.
Απλώς συμπληρώνω στα παραπάνω κάτι που διάβασα στην ιστοσελίδα του NBC για το γεγονός: υπάρχει τουλάχιστον μια πόλη στις ΗΠΑ όπου ο γραπτός λόγος ζει και βασιλεύει!